Sari Yliaho, huvudförtroendeman på LKI Käldman i Pedersöre: "Vi är vana att tala med varandra eftersom vi träffas regelbundet"

När ledningen och personalens representanter träffas regelbundet blir det också lättare att samarbeta på arbetsplatsen. Det konstaterar Sari Yliaho som är huvudförtroendeman för Industrifackets medlemmar på metallföretaget LKI Käldman i Bennäs i Pedersöre.
18.10.2018 09:17
LÖNTAGAREN
Sari Yliaho är huvudförtroendeman och logistikarbetare på LKI Käldman i Bennäs i Pedersöre.

– Vi har ett bra system med öppen och ärlig kommunikation på arbetsplatsen. Till exempel på torsdagarna har vi ett möte där jag, vice huvudförtroendemannen och produktionsansvariga går igenom vad som är på gång och hur situationen på företaget ser ut. Vi är vana att tala med varandra eftersom vi träffas regelbundet, konstaterar huvudförtroendemannen Sari Yliaho på LKI Käldman.

Den regelbundna kontakten gör det lättare att förhandla lokalt på arbetsplatsen, men Yliaho påpekar att det alltid varierar från fall till fall hur förhandlingarna löper. På LKI Käldman har man bland annat kommit överens om vissa egna små lönetillägg och arbetstidsarrangemang.

– På fredagarna har jag hela förmiddagen reserverad för uppdraget som förtroendeman, och då brukar jag gå runt och diskutera med arbetstagarna. Men jag kan också sköta uppdraget vid andra tidpunkter enligt behov, till exempel om någon kommer och frågar om råd, berättar Sari Yliaho.

Jobbar på lagret

LKI Käldman utvecklar och tillverkar maskiner för automatisk metallbearbetning. Största delen av produktionen går på export och kunderna finns huvudsakligen i Europa och Nordamerika. Maskinerna, som kan vara flera meter höga och långa, monteras på fabriken och när man har testat att de fungerar plockas de isär och packas för att transporteras till kunden.

När hon inte sköter uppdraget som huvudförtroendeman jobbar Sari Yliaho på lagret.

– Vi tar emot inkommande varor och plockar in dem i hyllorna. Sedan plockar vi ut det som behövs i produktionen. Vi plockar både för hand och med lagerautomat, och en hel del med truck.

Yliaho berättar att arbetsdagen på lagret börjar klockan halv åtta med en genomgång av arbetsdagen och allmän information.

– Vi har ett roterande schema, så arbetsuppgifterna varierar. Det är bra, för då blir arbetet inte så enformigt, säger hon och konstaterar att det bästa med arbetet är arbetskamraterna.

Valdes snabbt till huvudförtroendeman

Sari Yliaho har tidigare jobbat som bland annat personlig assistent och båtinredningstapetserare. På LKI Käldman har hon jobbat i drygt fyra år. Hon blev vald till huvudförtroendeman bara några månader efter att hon började jobba på företaget.

– Den första tiden var det mycket nytt att lära sig och många personer att lära känna – vilket var spännande.

Yliaho hade ändå en gedigen facklig bakgrund innan hon började på LKI Käldman, bland annat som fackavdelningsordförande inom Träfacket. Numera är hon ordförande för fackavdelningen Pedersöre metall 228, som har ungefär 350 medlemmar.

Sari Yliaho berättar att det går bra för LKI Käldman – och det har det egentligen gjort under hela hennes tid på företaget. Företaget har gjort nyanställningar och idag är man ungefär 120 arbetstagare inom produktionen och drygt 180 anställda sammanlagt.

– Det gäller att hålla upp tempot. Ibland kan vi ha väldigt mycket att göra, men det är ju bra att vi har jobb.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.