Projektet med att grunda en ny fackcentral läggs ner

Fackförbunden har begravt planerna på att grunda en ny centralorganisation, men de håller fast vid att de måste intensifiera sitt samarbete.
01.06.2016 19:51
LÖNTAGAREN
Nyhet Facket Facket
Det blir inget av planerna på att samla arbetstagare och tjänstemän inom samma centralorganisation.

Förbunden som har deltagit i projektet med att grunda en ny centralorganisation samlades på onsdagen till ett möte där de konstaterade att projektet inte går att genomföra enligt den tidtabell och i den omfattning som man ursprungligen tänkte sig. Därför avslutas projektet nu.

Projektet pågick i ett och ett halvt år, och som mest deltog 49 förbund med sammanlagt 1,7 miljoner medlemmar. Förbunden kom huvudsakligen från FFC och STTK, men i projektet deltog också Akava-förbund och förbund som inte hör till någon centralorganisation. Det var tänkt att den nya fackcentralen skulle ha inlett sin verksamhet vid årsskiftet.

Projektet började bra, men stötte under våren och försommaren på motgångar när vissa förbund drog sig ur. Flera förbund hade ändå i det sista hoppats att den nya centralorganisationen skulle bli verklighet, men på onsdagens möte beslöt man att inte ta om förberedelserna från början.

Under mötet konstaterade man ändå att behovet av att intensifiera samarbetet mellan löntagarorganisationerna fortfarande finns kvar, i synnerhet som arbetsmarknaden just nu genomgår stora förändringar. De utredningar som har gjorts som en del av projektet kan fortfarande användas som grund när fackförbunden och centralorganisationerna funderar på hur samarbetet ska se ut i framtiden.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.