"Känslan av samhörighet ger ork"

Nedskärningarna i arbetslöshetsskyddet måste dras tillbaka, kvaliteten på arbetslivet måste förbättras och förtroendemännen måste få rätt till mer utbildning, krävde ombuden i den allmänna debatten på FFC:s kongress.
07.06.2016 13:25 karhu admin
Många unga är dåligt insatta i sina rättigheter och kan därför utnyttjas av sina arbetsgivare, påpekade Hannele Aho från Servicefacket PAM.

– Alla ska ha rätt till ett gott arbete, påpekade Anni Hasunen från Servicefacket PAM i samband med den allmänna debatten på kongressen. Hon betonade att det finns ett samband mellan hur man orkar i arbetet och hur länge man orkar i arbetslivet. De som är under 30 år borde ha en lång arbetskarriär framför sig, men Anni Hasunen berättar att hon känner flera i den åldern som håller på att bränna ut sig.

Regeringens beslut att försvaga arbetslöshetsskyddet väckte kraftig kritik på kongressen och bland annat Nina Mäntylä från Träfacket krävde att regeringen drar tillbaka nedskärningarna. Flera kongressombud påpekade att den höga arbetslösheten inte beror på att de arbetslösa skulle vara lata, utan på att det helt enkelt finns för få lediga jobb.

Tiia Tuomela från PAM var kritiskt till att medelåldern bland kongressombuden var så hög. Förbunden borde ha sett till att det också fanns yngre personer bland de utsedda kongressombuden.

− Om ungdomen är framtiden så ser framtiden ganska dyster ut. Framtiden borde vara närvarande här och
nu, påpekade hon.

Hannele Aho från PAM påpekade å sin sida att många unga är dåligt insatta i sina rättigheter i arbetslivet, och därför utnyttjas av sina arbetsgivare.

Förtroendemännen måste få mer tid och utbildning

Många av dem som talade på kongressen var bekymrade över hur förtroendemännen ska orka sköta sina uppgifter. Det var också flera kongressombud som påpekade att förtroendemännen behöver bättre utbildning och mer tid att sköta sina uppdrag om arbetstagarna och arbetsgivarna ska börja avtala om fler frågor lokalt på arbetsplatserna.

Fackföreningsrörelsens styrka sitter i gemenskapen, påpekade Iris Pitkäaho från JHL. Därför är det viktigt med samarbete över förbundsgränserna. Facket behöver ett starkt nätverk med förtroendemän och aktiva medlemmar. Det uppstår inte av sig själv.

− Känslan när man tillsammans driver gemensamma frågor är otrolig. En inspirerande verksamhet och en känsla av samhörighet hjälper fackföreningsaktiva att orka, sammanfattar Iris Pitkäaho.

Aino Pietarinen och Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.