Jarkko Eloranta: Regeringen måste öppna det låsta läget på arbetsmarknaden

FFC:s medlemsförbund varslade i dag om villkorliga politiska stridsåtgärder. De genomförs torsdagen den 14 december om regeringen inte gör det möjligt för löntagarorganisationerna att delta i verkliga förhandlingar. 
07.12.2023 10:17
FFC
FFC:s ordförande Jarkko Eloranta och flera fackförbundsordförande berättade om de nya politiska stridsåtgärderna på torsdagen.

FFC motsätter sig de onödiga försämringar i arbetslivet samt de orättvisa och i det rådande konjunkturläget olämpliga nedskärningar i den sociala tryggheten som regeringen Orpo-Purra planerar. Fackföreningsrörelsen anser att det finns en obalans i de skrivningar i regeringsprogrammet som gäller arbetslivet och att de inte beaktar arbetstagarsidans behov.

Representanter för arbetstagarna och arbetsgivarna har diskuterat hur man kan skapa en ny arbetsmarknadsmodell i Finland. Hos båda parterna finns vilja och beredskap att nå en lösning.

Ordförande Jarkko Eloranta betonar att FFC inte kan förhandla om endast lönemodellen.

– Vi måste också kunna diskutera och avtala om andra frågor som är en fast del av den här helheten. Om regeringen vill att parterna på arbetsmarknaden ska nå fram till den egentliga förhandlingsfasen om en arbetsmarknadsmodell, måste man också förhandla och hitta en lösning som beaktar arbetstagarnas behov i de frågor som gäller lokala avtal och arbetsfred.

Att man utvidgar förhandlingarna och att regeringen avbryter beredningen av försämringarna inom utkomstskyddet för arbetslösa är enligt FFC förutsättningar för att man ska kunna hitta en gemensam syn på arbetsmarknadsmodellen. Diskussionerna om en arbetsmarknadsmodell kan inte övergå i förhandlingar om inte regeringen meddelar dem som deltar i diskussionerna att den tar arbetstagarnas synpunkter på allvar. Diskussionerna om en arbetsmarknadsmodell pågår till onsdagen den 13 december.

– FFC är beredd att inleda allvarliga förhandlingar för att lösa arbetsmarknadsläget genast när regeringen berättar att den är beredd att inleda en diskussion om den större förhandlingshelheten, konstaterar Eloranta.

Om regeringen inte gör det möjligt att inleda verkliga förhandlingar, kommer FFC:s medlemsförbund att vidta omfattande politiska stridsåtgärder, som berör hela landet och olika branscher, torsdagen den 14 december. Förbunden berättar under de närmaste dagarna mer om vilka stridsåtgärder de planerar, i enlighet med anmälningstiderna i deras egna avtal.

Regeringen har tid på sig att tillmötesgå FFC:s begäran fram till eftermiddagen den 13 december. Därefter verkställer FFC och dess medlemsförbund åtgärderna oberoende av hur diskussionerna med arbetsgivarna har framskridit.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.