FFC övergår till en mer smidig organisation

Snabbare och flexiblare mekanismer för att fatta beslut är orsaken till att Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC förnyar sina stadgar.
06.06.2016 16:22 karhu admin
Nyhet Facket Facket
Kongressen och fullmäktige ersätts av ett representantskap.

Efter stadgeändringen ersätts FFC:s kongress och fullmäktige av ett representantskap som sammanträder två gånger per år.

– Det viktigaste motivet är inte ekonomin, utan vi ville åstadkomma ett smidigare och snabbare beslutsfattande, vilket krävs i dag, konstaterar FFC:s organisationssekreterare Esko Grekelä.

Han betonar att avsikten med stadgeändringen inte är att binda organisationens verksamhet för strikt, utan att göra det möjligt att reagera på förändrade situationer, som till exempel ett tätare samarbete mellan löntagarcentralorganisationerna.

Stadgeändringarna godkändes vid FFC:s kongress på måndagen.

Platser i representantskapet enligt medlemsantal

Representantskapet väljs efter stadgeändringen för fyra år i taget. Vart fjärde år hålls ett konstituerande möte där FFC:s styrelse väljs.

I representantskapet får varje medlemsförbunden en plats för de första tusen personmedlemmarna. Därefter får de ytterligare en plats per påbörjat tiotusental personmedlemmar.

– På det här sättet vill man ge de små förbunden en liten överrepresentation, så att också deras röst ska höras, berättar Grekelä.

Också styrelsen förändras

Stadgeändringen gäller också FFC:s styrelse. Styrelsen kommer i fortsättningen att ha minst 15 och högst 22 medlemmar, utöver ordförande.

– Vid styrelsebordet är alla medlemsförbund representerade. De största förbunden har flera representanter, de medelstora har en ordinarie styrelsemedlem och de minsta förbunden har allmänna suppleanter.

Stadgarna gör det möjligt för nya medlemsförbund att komma med i förvaltningsorganen mitt under en representantskapsperiod.

FFC:s nya stadgar (på finska)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.