FFC och dess medlemsförbund fördömer Postens agerande

FFC:s styrelse har på måndagen sammanträtt och diskuterat Postens ensidiga beslut att flytta över 700 personer som jobbar inom paketsorteringen till ett billigare kollektivavtal. När anställningsvillkoren försämras sjunker lönerna för de berörda arbetstagarna med så mycket som 30–50 procent.
03.09.2019 07:45
FFC
Strejkvakterna Mika Kemppi (till höger) och Filip Jorsevich utanför Postens logistikcentral i Dickursby i Vanda. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva

Finlands post- och logistikunion PAU har svarat på Postens agerande genom att lägga ner arbetet med start den 1 september.

– FFC och dess medlemsförbund fördömer entydigt Postens dumpning av löner och ger sitt stöd åt PAU:s arbetsnedläggelse, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

Postens agerande under strejken har också väckt diskussion. Posten har till exempel lockat chefer och förmän att göra det strejkbelagda produktionsarbetet, genom att lova dem som kommer på jobb en fast bonus på 200 euro. Också bemanningsanställda har hotats med att de får färre arbetstimmar i framtiden, om de inte kommer till jobbet.

– Att använda strejkbrytare och att hota dem på det här sättet är en sak som vi kategoriskt fördömer och som vi inte kan godkänna. Det är arbetstagarens rättighet och skyldighet att vägra utföra strejkbelagt arbete, betonar Jarkko Eloranta.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.