"Det blir en fullständig ekonomisk katastrof" – En arbetslös byggnadsarbetare berättar hur nedskärningarna drabbar hans familj

Pekka är en byggnadsarbetare som är permitterad och väntar på uppsägning. Här berättar han hur utkomsten för hans familj försvåras av de nedskärningar som regeringen Orpo-Purra har beslutat om.
27.10.2023 13:58
LÖNTAGAREN
Foto: iStock

Byggnadsarbetaren Pekka från Kuopio är just nu permitterad. Bakom sig har han en längre sjukledighet som snart tar slut. Arbetsgivaren har sagt upp Pekka och uppsägningen träder i kraft den 19 januari. Uppsägningen kommer att innebära en ekonomisk katastrof för Pekka och hans familj. Katastrofen förvärras av regeringens nedskärningar i den sociala tryggheten, som kommer att träda i kraft gradvis under nästa år.

Pekka heter egentligen något annat. Han har gått med på att berätta sin historia under förutsättning att hans namn ändras i artikeln och att han inte fotograferas.

– Jag söker jobb, men det finns inga lediga jobb i byggbranschen just nu. Bemanningsföretagen fortsätter att söka byggjobbare, så kanske jag försöker få jobb den vägen. Jag är helt enkelt tvungen att hitta ett jobb, för annars kollapsar vår ekonomi. Vi har en jobbig sommar och höst bakom oss, berättar Pekka som har jobbat i byggbranschen i 16 år.

Pekka har en ombildad familj och två barn i tonåren. Också Pekkas sambo är arbetslös och försöker just nu byta bransch. Pekka berättar att de nedskärningar i den sociala tryggheten som regeringen planerar kommer att förvärra familjens situation avsevärt.

Regeringen vill bland annat avskaffa barnförhöjningarna inom utkomstskyddet för arbetslösa. I Pekkas fall innebär det att arbetslöshetsförmånen skärs ner med mer än 400 euro i månaden. Hans inkomstrelaterade dagpenning är nu 1600 euro i månaden netto.

– Om den inkomstrelaterade dagpenningen skärs ner efter två månaders arbetslöshet, och om jag fortfarande är arbetslös när nedskärningen träder i kraft, kommer det att bli en fullständig ekonomisk katastrof för vår familj. Senast då måste man börja besöka FPA, säger Pekka och syftar på att familjen sannolikt blir tvungen att ansöka om utkomststöd.

Att den inkomstrelaterade dagpenningen skärs ner efter två månaders arbetslöshet kan sedan leda till att de inkomster som Pekka får i handen minskar med ytterligare ungefär 300 euro. Efter det skulle han alltså få under 1000 euro i handen per månad. Pekka påpekar att nedskärningarna samtidigt leder till att också inkomsterna för hans arbetslösa sambo minskar, om hon inte lyckas få jobb.

Pekka och hans familj bor i en hyresbostad och hyran är drygt tusen euro per månad. Pekka har dessutom en ägarbostad som han köpte för några år sedan, men som han hyrde ut när han flyttade ihop med sin sambo.

– Just nu är också ägarbostaden en börda när vederlaget och räntorna på lånet har stigit. Hyran räcker inte till för att täcka kostnaderna för bostaden. Om jag säljer nu, blir jag tvungen att sälja lägenheten med förlust. Det är verkligen deprimerande!

Kunde Pekka tänka sig att flytta till en annan ort för att hitta jobb? Han tycker att det låter knepigt.

– Det finns inga jobb i min bransch här i Kuopiotrakten, men det finns det nog inte heller någon annanstans.

Det är svårt att flytta när man har tonåringar som har rotat sig i Kuopio och åldrande föräldrar som behöver hjälp nästan dagligen.

Vilka hälsningar vill då Pekka skicka till statsminister Petteri Orpo och finansminister Riikka Purra?

– Nu skulle det vara en god idé att dra i bromsen och ännu en gång fundera över hur förnuftiga nedskärningarna är. I synnerhet nu när arbetslösheten hotar att öka och ekonomin visar tecken på att stagnera.

Pekka betonar att de nedskärningar som regeringen planerar är väldigt kraftiga och drabbar många familjer.

– Jag vill jobba, men det är svårt när det inte finns några lediga jobb. Det får mig att fundera på vad det egentligen är jag straffas för. Det känns orättvist.

Bekanta dig med några exempel på hur nedskärningarna i den sociala tryggheten kan drabba folk.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.