TACK FÖR ALLA RÖSTER!!

Blogg 14.04.2016 13:57 Yliaho Sari
Harmaa salmiakkikuvio valkoisella taustalla

Metalls Kongressval är genomfört. Resultatet ska ännu fastställas av styrelsen i morgon, 15 april. Jag är väldigt tacksam för de 90 röster jag fått. Det betyder att jag är en av 422 kongressledamöter. Valet gick lite sämre än väntat på nationell nivå, men vi som hör till avd 228 är mycket nöjda med den lokala aktiviteten och antalet röster.

Information om personliga röstetal finns på Metalls hemsida (på finska):

http://liittokokous.metalliliitto.fi/aanimaarat

Idag blev jag tvungen att stanna hemma med sjukt barn. Den rätten vill jag inte att vi ska mista i arbetslivet i vårt land. Vi måste få prioritera barnets och så klart även den egna hälsan. Det känns väldigt besvärligt att låta ett barn under 10 år vara ensamt hemma när barnet har t.ex. förkylning eller magsjuka. Regeringens tal om förändringar till det sämre på den fronten har jag inget till övers för.

Försämringar i semesterlagstiftningen kom i kraft fr.o.m. 1.4.2016. Ifall man insjuknar under semestern räknas 6 karensdagar innan semestern kan framflyttas. Denna ändring gäller redan för detta års sommarsemester.

I reglerna för hur semester intjänas under moderskaps- och föräldraledighet har också skett ändringar. Föräldrarna kan intjäna semester endast under 6 mån av föräldraledigheten per person. Tidigare har man tjänat in semester under hela ledigheten. För att kunna intjäna semester maximalt borde föräldrarna alltså dela upp ledigheten på 6 mån/pers. Här kommer ändringarna att märkas först för semestrar som inleds 2.5.2017 och därefter.

Det är alltså mycket på gång för den vanliga knegaren i dagens Finland.

Harmaa salmiakkikuvio valkoisella taustalla
Sari
Yliaho
Logistikarbetare och huvudförtroendeman på LKI i Pedersöre