Sommaren är slut, vardagen är här

Blogg 01.09.2015 15:34 Nykänen Anita

Efter en mycket omväxlande sommar har vardagen och hösten börjat. Och vilken höst har vi framför oss. Nästan varje vecka får vi höra i nyheterna om nya uppsägningar och samarbetsförhandlingar.

Som vi alla vet så misslyckades regeringens och arbetsmarknadsparternas förhandlingar om ett samhällsfördrag för ett par veckor sedan. Det betyder att vi alla är tvungna att vänta på vad regeringen har för planer på att hur man skall förbättra på konkurrenskraften.

En del av planerna kommer alldeles säkert påverka starkt arbetslivet i framtiden. Vid kaffeborden går diskussionerna heta kring regeringens kommande förslag och flyktingsmängderna som Finland tar i mot.

Tiden visar vad som händer kring båda frågorna. Till dess kan vi bara spekulera.

Vi klagar ju alltid på vädret, antingen är det för hett eller så regnar det för mycket. Men tack vare det fuktiga vädret i början av sommaren så hade vi skogarna fulla med blåbär. Jag plockade 14 liter blåbär så nu har jag blåbär för vintern. Vinbärsbuskarna och rabarbern var också så frodiga tack vare allt regn.

Ett annat positivt faktum med lite kyligt väder var att algmängderna i sjöarna och havet har varit mindre den här sommaren.

Man måste alltid tänka positivt så att det inte harmar så mycket att det regnar under semestern. Solen kan ju inte alltid skina fast det väntar vi alltid på när semestern börjar.

Vi hade under sommaren en möjlighet att följa med ett gråhägerpar. De flög flera gånger om dagen från ena sidan av sjön till andra. Man hörde alltid först deras skrik innan de flög framför vår brygga. Vi följde också med fiskgjusen, svanarna och en duvhök.

Storlommen hade också sin egen show varje dag. Det var alltid lika roligt att höra när den anmälde sig med sin familj.

Vi följde också med när en stor mängd av flygmyror yrade omkring och en del hade redan tappat ena vingen.  Det varma vädret har tydligen fått fart på myrorna. Deras parningstid hade börjat.  Efter parningen så tappar honan sina vingar och söker sig till en ny koloni. Hanens framtid är dyster för den dör genast efter parningen.

Ni kan tänka er att kameran var i handen hela tiden denna sommar. Men ännu är det skönt och varmt så vi skall ännu njuta av hoppeligen varm höst.

Grodan som vi har på en sten på backen påminner oss om att ta det lungt imellan.

Ett gråhägerpar flög fram och tillbaka under sommaren.