Samarbetsförhandlingar, permitteringar, uppsägningar och en osäker framtid

Blogg 17.04.2015 13:35 Nykänen Anita

Efter de senaste nyheterna på arbetet satt vi vid morgonkaffet och funderade på hur mycket vi alla som jobbar på Stockmann egentligen orkar ta emot. Ingen skillnad vem som råkar ut för uppsägningarna – vi är ändå alla i samma soppa. Det känns så hopplöst och tungt. Tar det här aldrig slut?

Alla hoppades att varuhuset i Uleåborg skulle ha fått fortsätta, men tyvärr stängs dörrarna i början av 2017.  Samtidigt läser man kommentarer i media om hur aktieägarna är nöjda över gjorda beslut. Deras aktiers värde stiger samtidigt som 230 personer möjligtvis blir arbetslösa.

Det var många kandidater i Servicefackets PAM:s kongress val. Hoppas att alla medlemmar använde sin röst. Allt som allt väljs det 393 delegater.

Hoppas vi får en kunnig och aktiv kongress. Det kommer alldeles säkert att bli tuffa och svåra år med stora förändringar för alla löntagare oberoende på vilken bransch man jobbar i.

Också riksdagsvalet är på slutrakan och ingen av partierna har tagit hårt i alla permitteringar och uppsägningar i fjol och hittills i år runt omkring landet. Många hade väntat på en ordentlig debatt om arbetslösheten och möjliga åtgärder för att ändra på kursen.

I stället har det bland annat framförts föreslag om att förlänga den praktiska arbetslivsorienteringen på arbetsplatsen.

Nu om någonsin borde vi alla gå och rösta, vi röstar för 4 år framåt.

Samtidigt som vi har fler och fler uppsagda arbetare, så kräver vissa mer arbetskraft från andra länder. De senaste arbetslöshetstalen är inget att hurra för:

Statistikcentralen 24.3.2015: ”Enligt Statistikcentralens arbetskraftsundersökning uppgick antalet arbetslösa i februari 2015 till 268 000, vilket var 27 000 fler än för ett år sedan. Det relativa arbetslöshetstalet var 10,1 procent, medan det var 9,1 procent i februari året innan. Antalet sysselsatta var 13 000 färre än i februari året innan.”

Vi borde också komma ihåg att en trygg arbetsmiljö är ett trumfkort för företagen. En god och trygg arbetsgemenskap sporrar och väcker arbetslusten på arbetsplatserna.

Trots alla dystra nyheter har vi våren på kommande och flyttfåglarna har redan kommit. Våren är alltid en härlig tid när allting småningom börjar växa och de första snödropparna och blåsipporna lyser på backen bland de torra bladen.