PAM:s svåra beslut

Blogg 18.03.2016 16:45 Nykänen Anita

Det har varit hektiska veckor kring besluten om konkurrenskraftsavtalet.

I går på eftermiddagen beslöt Servicefacket PAM:s styrelse, efter ett långt möte på över sex timmar, att de kommer att delta i förhandlingarna för att tillämpa konkurrenskraftsavtalet i kollektivavtalen.

PAM ställde hårda ramvillkor och ordförande Ann Selin betonade att själva avtalet inte ännu är godkänt. PAM sade inte ännu ja till konkurrenskraftsavtalet, utan de sade ja till förhandlingarna om konkurrenskraftsavtalet.

En av de viktiga villkoren var att förbättra  ställningen för en stor mängd deltidsanställda inom servicebranschen. Få har nuförtiden heltidsarbete och månadsanställning.  Planerna på att förlänga arbetstiden utan lön är förståeligt nog svåra att godkänna för alla deltidsanställda.

I slutet av maj hör vi om PAM och de andra förbunden kommer att godkänna avtalet. Finlands näringsliv EK har i många sammanhang krävt att avtalet borde vara heltäckande. Hur går det om alla fortfarande inte är med? Vad gör EK?

Människans minne är dock kort. Flera FFC-förbund meddelade för två veckor sedan att de blir utanför konkurrenskraftsavtalet, bl.a. Servicefacket PAM, transportfacket AKT, Byggnadsförbundet och livsmedelsarbetarna SEL.

Trots det gjorde media, regeringen och arbetsgivarna PAM till den största skurken i härvan, då PAM överraskade alla genom att ställa sig utanför avtalet.

Vem skulle ha trott att de lågavlönade kvinnorna äntligen skulle våga höja på rösten och säga nej? PAM-styrelsens första beslut byggde sig på ropen från fältet.

Summa summarum, tiden får utvisa hur det går med avtalet och om arbetsgivarna är färdiga och villiga att anställa mer arbetskraft. Enligt flera som jobbar inom servicebranschen har de förlängda öppettiderna inte hittills skapat nya arbetsplatser.

Jag fick ett påskkort med en liten påskdikt:

Påskblomman

Den vackra blomman har en gul hätta
kjolen är grön och lyser i solen
Blomman gungade i vinden
och lyssnade på de första fåglarna
och på vattnet som droppade ner från takrännan
Blomman tänkte
”äntligen är vintern död”
Välkommen vår

GLAD PÅSK!