På väg mot kongressen med 34 på nummerlappen

Blogg 17.03.2016 22:11 Yliaho Sari
Harmaa salmiakkikuvio valkoisella taustalla

Just nu är det spännande på många sätt. I Metallförbundet handlar det mest om Kongressvalet, som alltså börjar i morgon kl 9.00. Några få svenskspråkiga kandidater har vi med så jag hoppas att vi nu får chansen att visa stort valdeltagande speciellt bland oss som talar svenska.

Vad då Kongress? Jo, 422 metallmedlemmar väljs för att sammanträda i maj i år, sen en gång per år, för att besluta om Metallförbundets linje de kommande fyra åren. Hur Metall ska fungera, helt enkelt. Stora saker, alltså.

Så nr 34 är en av 1555 kandidater? Japp, så är det. Hoppas att jag som kandidat har ett stort stöd i valet. Vår avdelning försöker jobba hårt för att få in de två kandidater som ställts upp. Sari med nr 34, Kim nr 33.

Vad ska vi kunna uträtta bland över 400 andra finländska metalljobbare i Tammerfors i vår? Vi ska hålla fram behovet av svenskspråkig service för våra medlemmar, motarbeta regeringens planer på tvångslagar, stöda initiativ som leder till bättre köpkraft för arbetstagarna och hålla oss uppdaterade för att kunna informera vidare.

Vi är många som undrar hur det kommer att se ut för oss arbetare när förhandlingarna om samhällsfördraget börjar klarna. Finns det några vinnare bland knegarna eller ökar avgifterna samtidigt som lönen sjunker? Det finns många frågetecken att räta ut där. Resultatet sen är det ingen som kan bevisa. Det ser vi troligen först om några år.

Nu gäller det att tänka positivt, jobba för svenskspråkig intressebevakning o uppmana alla metallare att rösta i Kongressvalet. Håll koll på era arbetsvillkor, använd din rätt att rösta o påverka! Tillsammans kan vi få ett starkare Metall.

Hur gick det med vårvädret då? Ikväll har vi fått en hel del snö. Många har säkert konstaterat det som vi får göra s g s varje vår; inte har vintern ännu släppt greppet. Jag brukar tänka på ett uttryck som någon sagt till mig för länge sen; "Ny snön ska ta bort gambä snön".

Harmaa salmiakkikuvio valkoisella taustalla
Sari
Yliaho
Logistikarbetare och huvudförtroendeman på LKI i Pedersöre