Ordning och reda

Blogg 10.05.2017 12:36 Yliaho Sari
Harmaa salmiakkikuvio valkoisella taustalla

Efter flera kalla och ostadiga veckor ser det ut som om sommaren trots allt inte är inställd. Under veckoslutet var det varmt och soligt. Jag var på landet där en hel del med blåsippor och vitsippor hade slagit ut bland löven. Det kom lite snö, men trots det sken solen emellanåt.

Till och med krattan fick fart. Jag följde med ett par svanar som rörde sig i lugn och ro längs strandkanten. De ser lustiga ut när de äter med rumpan i luften. Det skall bli spännande att se om de får ungar efter sommarens häckande. Även ett storlomspar ropade till varandra med jämna mellanrum på sjön.

Jag följde också med vår katt som satt och stirrade på en jättestor myrstack. Myrstacken såg förra sommaren ut att bli övergiven. Boet föll ihop mer och mer.

Vi läste då på nätet att myrorna lämnar sitt bo om det blir för surt inne i stacken och gångarna börjar rasa samman. Men tydligen beslöt de att ”renovera ”hemmet. Fint, för man brukar säga att man har färre ormar på backen om man har en myrstack i närheten.

Där stod vi en lång stund med katten och följde med hur de flitiga invånarna transporterade en stor mängd byggnadsmaterial till myrstacken. Det såg otroligt organiserat ut. De jobbade på utan kaffepauser. De hämtade nerfallna tallbarr och gick i en lång rad, en efter en. Otroligt flitiga små kryp. Dessutom såg det ut som om alla skulle vara sams, inget bråkande.

Det finns flera talesätt där vi lyfter fram detta lilla kryps betydelse, trots att vi kanske inte tänker på det. En person som alltid håller på med något brukar vi kalla ”flitig som en myra” eller ”en arbetsmyra ”. Ett annat bekant uttryck är ”myror i byxorna” när vi är ytterst rastlösa. Ytterligare ett uttryck är ”ha myror i huvudet” när vi funderar intensivt och inte reagerar om någon försöker tala med oss.

Efter en stund tyckte katten att det räckte, och den sprang istället iväg efter en citronfjäril som den lyckligtvis inte fick fast. Jag blev ännu kvar en stund och följde med myrornas springande efter tallbarren.

Borde vi människor lära oss något av myrorna? Skulle det vara lättare, trevligare, mer organiserat eller mer meningsfullt på arbetsplatserna om vi tog lärdom av myrorna? Alltid är det någon på arbetsplatsen som är missnöjd och saknar någon av dessa element.

Många har inlett sin sommarsemester redan nu i maj. Vi får hoppas att de ännu får njuta av sol och värme. Jag önskar er alla en trevlig sommar. På hösten ser vi hur världen ligger till.

 

Harmaa salmiakkikuvio valkoisella taustalla
Sari
Yliaho
Logistikarbetare och huvudförtroendeman på LKI i Pedersöre