Katten Bob

Blogg 27.01.2015 10:47 Nykänen Anita

Efter alla dåliga nyheter som året började med, beslöt jag mig nu för att läsa boken om Gatukatten Bob av James Bowen. Boken handlar om en katt som senare blev världskänd.

James Bowen var en ung kille som levde som gatumusikant i London. Han träffade en katt som ändrade hans bekanta vardag till något helt annat. James försökte bli av med drogerna i sitt liv då han träffade katten som låg ihopkrupen framför en dörr i samma hus som han bodde.

Katten var hemlös och hade säkert levt på gatorna en lång tid. Katten var skadad och i dåligt skick. Trots att James levde ur hand i mun på Londons gator så beslöt han att hjälpa den skadade katten. Det visade sig med tiden att den röda hankatten var ovanligt intelligent. James döpte katten till Bob.

James och Bob blev med tiden oskiljaktiga och de väckte häpnad på gatorna i London. Boken berättar också om hur deras äventyr på gatorna läkte såren från det förflutna.

Det står på boken att den går rakt in i hjärtat.  Och det gjorde den nog. Rekommenderar boken för er alla som har katter. Man kan även följa med Bob på Facebook och YouTube.

Vi har själva två katter och jag både skrattade och fällde tårar när jag läste boken. Jag kunde så klart föreställa mig alla tokiga och roliga situationer som beskrivs i boken.

Katten Bob påminner massor om vår svarta katt som heter Papu (på bilden). De har båda två likadana gester och likadant beteende.

Man kan läsa mycket om effekten som ett djur har på en människa och på samhället. Jag läste någonstans att kontakten med djur och naturen är ett basbehov hos oss.

Barn som växer upp med djur skaffar sig sannolikt djur när de är äldre.

Man använder också en hel del olika djur som terapi för sjukdomar som autism och alzheimer. Flera ålderdomshem brukar ha djurgäster och många åldringar säger att det är det bästa som händer dem under veckan.

Varför? Djuren anses vara naturliga terapeuter, eftersom de inte dömer oss utan lyssnar, stödjer, visar empati och kan läsa människans kroppsspråk och andra signaler.

Djuren har också en psykologisk effekt på oss – ingen skillnad om vi är friska eller sjuka, gamla eller unga. Om vi sköter om våra djur så visar djuren ofta sin trohet och kärlek.

Jag fick en humoristisk tavla av min arbetskompis med texten:

“Every dog may have his day
but the other 364 belong to cats”