Jobba, jobba

Blogg 31.03.2016 18:00 Yliaho Sari
Harmaa salmiakkikuvio valkoisella taustalla

En enkel/svår fråga: Känner du till dina arbetsvillkor?

Var hittar jag svaret?

Jag får många frågor som gäller sjukfrånvaro, 'pekkasdagar', övertid, semester, you name it. För det mesta letar jag först i vårt eget kollektivavtal. Därifrån kan jag gå vidare till finlex för att se om svaret dyker upp där bland paragraferna. Många gånger skickar jag ännu e-post till någon person på Metallförbundet, som kan svara på min fråga. Jag vill ju svara rätt på frågor från mina arbetskamrater. Det går inte bara att gissa sig fram.

Kollektivavtal, hä? Det är ett övergripande avtal mellan (för min del) Teknologiindustrin (arbetsgivare) och Metallarbetarförbundet (arbetstagare). Avtalet är en överenskommelse som baserar sig på lagar för arbetslivet. Det nuvarande kollektivavtalet gäller fram t.o.m. 31.10.2016. Ta en titt i den gröna avtalsboken, vettja!

Finlex, vad menas med det? Jo, där finns all Finlands lagstiftning. Up-to-date, bara att söka vad man vill. Där kollar jag ofta i arbetsavtalslagen, semesterlagen osv. Arbetsvillkor, ja, inte kan man veta allt, men en del saker känns det bra att hålla reda på. Semesterkvalifikationsår och semesterpremie kan vara två intressanta ord just i dessa tider.

Nu råkar vi inom Metallförbundet ha några lugnare dagar efter förhandsröstningen i Kongressvalet och före det egentliga urnvalet (10-12.4.2016). Det finns ändå mycket att sköta bakom kulisserna. Avd 228 håller bl.a. Vårmöte nu på måndag 4 april. Välkomna alla medlemmar till Uffes på möte o pizza!

Harmaa salmiakkikuvio valkoisella taustalla
Sari
Yliaho
Logistikarbetare och huvudförtroendeman på LKI i Pedersöre