Hur uppfattas facket bland unga?

Blogg 08.08.2016 09:01 Yliaho Sari
Harmaa salmiakkikuvio valkoisella taustalla

Det lär vara så att en del ungdomar idag har den uppfattningen att facket inte behövs. De är inte intresserade, vet inte vad det handlar om, får inte tillräckligt eller rentav fel information. Hur ska vi ändra på detta?

Fackförbunden vill givetvis ha kvar sina medlemmar och även rekrytera nya. Som huvudförtroendemän, styrelsemedlemmar eller "gamla" aktiva medlemmar har vi ett ansvar att kabla ut information till alla. Det går inte att förvänta sig att en person, ung eller äldre, själv ska snubbla över kollektivavtalstexter eller anmälningsdatum till fackliga kurser av ren tur. För att kunna organisera folk måste VI som nyckelpersoner agera när vi diskuterar med våra arbetskamrater.

Utbildning på området för den som är aktiv är viktigt, speciellt nu i förändringarnas tid vad gäller arbetslivet. En ständig kontakt till jobbarkompisar, egna förbundet och arbetsledningen ger oss möjlighet att alltid ha en god kommunikation åt alla håll. När det kommer frågor ska vi veta vem vi kan vända oss till för att få fram svar.

På min arbetsplats finns många unga personer i medlemsleden och vi diskuterar ofta både det ena och det andra. Jag försöker förmedla info om allt från lagparagrafer till helgaktiviteter som Metallförbundet ordnar för sina medlemmar. Alltid kan man hoppas att någon annan i deras bekantskapskrets får nys om händelser eller annat som kan intressera även dem att ansluta sig till facket på deras egen arbetsplats.

Vad tycker DU?

Harmaa salmiakkikuvio valkoisella taustalla
Sari
Yliaho
Logistikarbetare och huvudförtroendeman på LKI i Pedersöre