Gemensamt mål utan tvång

Blogg 01.10.2015 11:40 Nykänen Anita

Fredagen den 18 september var en historik dag när ca 300 000 personer runt omkring i landet slutade arbeta mellan kl 11 och 13 och gick ut på torgen trots det usla vädret.

På Järnvägstorget i Helsingfors var det 30 000 personer som demonstrerade mot regeringens planerade sparpaket.
Tyvärr var vi flera som inte hade möjlighet att fara till Helsingfors. Vi njöt i stället av en tvåtimmars lunch och lyssnade på talen från torget via mobilen.

Regeringens planer på att skära ner på söndags- och övertidsersättningar samt ersättningarna för söckenhelger, alltså trettondagen och Kristi himmelfärdsdag, och att dessutom införa en karensdag då man blir sjuk var den sista droppen för arbetstagarna inom olika branscher.

Statsministerns tal i tv några dagar innan demonstrationen har tolkas på många olika sätt. En del tyckte att talets innehåll var byggt på att förorsaka dåligt samvete för dem som deltog i åsiktsyttringen. En del var av den åsikten att finländarna behövde väckas.

Vi vet ju alla att Finland ligger i en djup svacka för tillfället, men genom att med tvång införa lagändringar vinner man inte något. Tvärtom.

Det är inte förhandlingar om det på bordet bara finns bara ett föreslag. Take it or leave it!

I början av den här veckan, efter många om och men, höll regeringen tillsammans med arbetsmarknadsorganisationerna en presskonferens där alla arbetsmarknadsledarna berättade att de är villiga att fortsätta förhandlingarna.

Trots alla vackra ord och fina tankar under de gångna dagarna har man läst i media att det enligt arbetsgivarcentralen EK bara är fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lylys fel att parterna inte nådde ett gemensamt föreslag.

Diskussionen har varit livlig vid kaffeborden och det har tydligt kommit fram att många har varit förvånade över arbetsgivarcentralens kommentarer.
Många är av den åsikten att arbetsgivarcentralen med sitt gäng försökte styra förhandlingarna utan att själv göra något vettigt förslag. Deras nya föreslag som de kom med på måndagen var en blandning av det som redan varit på regeringens agenda. Med andra ord inget nytt från det hållet.

Deadline för förhandlingarna var på måndagen, men statsminister gick med på att ge mera tid för alla parter.

Meningen är att de ska försöka komma fram med en resonlig löneuppgörelse och olika sätt att öka konkurrensförmågan.

Lyckligtvis har statsministern nu meddelat att regeringen drar bort planerna på att skära ner söndags- och översidstilläggen. Trycket från fältet fungerade. Det här är säkert ett lugnande besked för många arbetstagare som är beroende av tilläggen för att klara vardagen.

Statsministern hoppas nu på att arbetsmarknadsorganisationerna kommer med ett gemensamt föreslag inom de närmaste veckorna.

Tiden visar hur det går men, före det ska vi njuta av höstens färger.