En resa till jultorget

Blogg 22.12.2015 10:54 Nykänen Anita

Före julen eller mellan julen och nyåret lönar det sig att resa till Tallinn och titta på deras julmarknad.

Den medeltida staden är egentligen en enda stor gammal försvarsfästning. De gamla tornen och stadens mur är ett minne från den gångna tiden.

Den bästa tiden att titta närmare på staden är nog sommaren, då man kan sitta vid torget och bara följa med folkvimlet. Men på Rådhustorget finns en hel del att titta på också före julen och nyåret.

På torget står en stor och prydlig julgran. Jag har hört att det är den viktigaste granen i Tallinn. Kring granen hittar man en stor mängd marknadspaviljonger. Där finns ett stort urval av olika estniska livsmedelsprodukter, julpynt och härliga hantverk. På torget är luften full med dofter av mandel och varm glögg.

Från torget brukar jag alltid köpa yllesockor till julklapp åt hela familjen. Efter allt shoppande kan man sedan njuta av härlig varm glögg av olika slag.
Innan man återvänder till båten lönar det sig att bekanta sig med alla möjliga små butiker och caféer och den fina stämningen i gränderna.

Vi hade tur med vädret, solen sken och det var varmt för att vara så nära julen.

När vi kom ut från båten, kunde man inte undgå att se den stora mängden med öl- och vinkärror som alla gick och drog på. Men i min kärra fanns nästan bara yllesockor.

**

På båten kunde jag inte låta bli att lyssna på en diskussion vid bordet bredvid, när vi satt på en kopp kaffe och njöt av en räksmörgås.

En liten gosse frågade och frågade av sin pappa om julgubben kommer att hämta en ipad eller inte.  Pappan gav inte något svar, utan mumlade bara att allt nog redan är slut i butikerna. Till slut orkade inte gossen mera vänta på ett svar. Efter en liten stund så sa han åt sin pappa, med en lite ilsken ton:

”Säg åt julgubben att han ber tomten beställa en ipad på nätet om det inte mera finns i butiken.”

Jag kunde inte låta bli att skratta.

**

Det är inte många nätter mera kvar till julafton nu, och jag har en stor del av bakandet ogjort ännu. Jag måste absolut sätta i gång nu.
Trots att det är mörkt ute och ingen snö åtminstone i södra Finland, så ska vi alla ta det lugnt och njuta av julens olika dofter och ta hand om varandra.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

**

Här är en liten juldikt som jag skrev en dag. Jag visste inte då att den skulle vara så här aktuell:

Visste du?
Tomtarna tassar kring husknutarna
Lyssnar, tittar försiktigt in genom fönstret
och småler
Tar fram sin telefon och dator
småler och knäpper in beställningen
småler, funderar, en mindre
småler och fortsätter sin färd