Borde det finnas dagis för våra djur?

Blogg 23.02.2016 11:03 Nykänen Anita

Dagis för djur – en sak som säkert låter helt absurd för dem som inte har djur hemma. Den här frågan kom fram bland en grupp unga som inte har barn, men som alla har djur hemma – hundar, katter, undulater, etc.

Vi lever i ett samhälle där arbetsdagarna bli längre och längre. Ungdomarna behöver pengar för studierna men jobben blir färre och färre varenda sommar. Det blir svårare och svårare att hitta arbeten med vettiga arbetstider. Vad som sedan är vettigt, det är en skild fråga.

Ungdomarna studerar på dagen och åker oftast direkt till arbetet efter skoldagen. Oftast jobbar de i servicebranschen, i butiker eller hamburgerrestauranger. Med dålig tur kan dagen sluta först mellan 20.00 och 23.00.

Eller så gör de skiftesarbete som inte heller är lätt om båda partnerna har galna arbetstider. Vem ger mat och går ut med hundarna där emellan? Med dålig tur jobbar båda två sent på kvällen.

För många ungdomar är det här en stor fråga och det behövs mycket förstående och planering från t.ex. deras föräldrar och vänner.

Oftast får de höra frågan ” varför skaffade ni hunden?”. Men, hur absurt skulle det inte låta om vi frågade varandra ”varför skaffade ni barnen?” när man för barnen till dagis eller föräldrarna.

Djuren är oftast ungdomarnas barn, och de lär sig att tillsammans ta hand om varandra och djuret. Djurens kärlek till sina ägare ger enorm kraft då det känns tungt precis så som med barn.

Djuren lär dem också att ta ansvar, trots att det kan vara lite jobbigt ibland. Enligt ungdomarna förstår inte alla vuxna denna jämförelse mellan barn och djur. I synnerhet inte de som inte har djur hemma.

Om man vill gå tidigare från arbetet för att föra djuret till veterinären, så får man inte samma förståelse som om man ska föra barnet till läkaren.

Men tillbaka till dagis. Efter att jag haft diskussionen med ungdomarna var jag tvungen att kolla på nätet.

Jag hittade olika presentationer av hunddagis etc, men de var ganska få.

I TV har man nog sett alla möjliga och också mer otroliga versioner av hunddagisar från USA. Kanske det ändå är lite för överdrivet för att passa in i vårt finländska samhälle.

Världen går vidare, arbetsmarknaden och arbetstiderna förändras. Familjernas sammansättning och kraven på familjerna har förändrats med åren. Kanske tanken med att ha dagis för djuren inte är så tokigt om en tid? Vem vet?

Hur många av oss har inte kämpat med tanken, att det skulle vara roligt att fara på resa, men grubblat över vem som ska sköta våra kära djur där hemma. Något att tänka på.