Sveps hjälper unga att hitta sin väg

På ungdomsverkstaden Sveps får unga hjälp enligt sina individuella behov. En del kommer via psykiatrin och behöver hjälp med att klara av vardagssysslor som att laga mat, medan andra söker studieinriktning eller jobb. Det främsta målet är att aktivera unga och försäkra att de inte faller utanför.
14.06.2017 08:00
LÖNTAGAREN
På Sveps hjälper Linda Eräkangas unga att hitta sin plats i arbetslivet. Alex Jarjis pratar svenska, finska, italienska, engelska och franska. Han hoppas på att få utnyttja sina språkkunskaper i ett serviceyrke.

– Vi finns till för alla unga som känner att de har ett behov. Vi har inget typiskt klientel, utan vi har allt från 16-åringar som inte har gått ut grundskolan till över 25-åringar som sitter på en kandidatexamen från någon högskola, säger sysselsättningskoordinator Linda Eräkangas på ungdomsverkstaden Sveps i Helsingfors.

Ungdomsverkstaden hjälper unga att hitta meningsfull sysselsättning enligt de krav som ställs av ungdomsgarantin, det vill säga att allt fler unga ska få en utbildning på andra stadiet och sedan hitta in på arbetsmarknaden. Linda Eräkangas jobbar med unga som söker jobb, lönestödsjobb eller arbetsprövning.

– Till mina uppgifter hör att tillsammans med de unga jobba på cv:n och arbetsansökningar och att hitta företag som vill ha unga på arbetsprövning eller på jobb. Men det är inte lätt. Det är inte ovanligt att ett kaféjobb har hundra sökande. Hur ska då en ung som kanske aldrig har skrivit en cv eller har någon arbetserfarenhet få jobbet?

Svårt men inte omöjligt. Har man ingen direkt arbetserfarenhet lönar det sig att lyfta fram andra egenskaper och erfarenheter som är relevanta för just det jobb man söker. De unga på Sveps gör till exempel frivilligarbete i samarbete med Andreaskyrkans matutdelning.

– Det är mycket sådant som vi gympar med, att lyfta fram dolda kunskaper, färdigheter och intresseområden som styrkor. Många kommer inte att tänka på att frivilligarbete också är något man kan lägga på sin cv.

Ingen skam i att söka hjälp

Linda Eräkangas poängterar också vikten av att skriva sin cv och sina arbetsansökningar noggrant och med omtanke. Grundkonceptet för en cv är kanske tryggt men det kan vara värt att försöka stå ut i mängden på något sätt.

– Om du har sökt många jobb och inte blivit kallad på intervju kan det vara skäl att låta någon annan läsa igenom din cv.  Det är vanligt med små grammatikaliska fel som arbetsgivaren kan tolka som slarv, och att den sökande automatiskt då är slarvig. Det är små saker som man lätt kan få hjälp med helt gratis.

Linda Eräkangas tror att ungdomsverkstäderna kan ha en viss negativ klang hos vissa unga – helt i onödan. Den finlandssvenska ankdammen är så liten att rädslan för att stämplas kan skrämma bort en del från att söka den lilla hjälp de skulle behöva. En viktig del av Lindas arbete är att stöda de ungas självförtroende och att vara en trygg vuxen i deras liv.

– Vissa kanske förknippar ungdomsverkstäder med sådana som har misslyckats eller sådana som inte har klarat sig. Det är väldigt synd, för så är det inte alls. Vem har inte varit vilse någon gång i livet? Man är ju vilse ännu fast man är inne på trettio.

Att söka hjälp när man behöver det är tvärtom något som man borde se som en styrka och att våga sadla om kräver mod, poängterar Linda Eräkangas.

– Om du testar på en ny bransch, men märker att den inte passar dig, kan det kännas som ett misslyckande. Om det händer flera gånger kan det påverka ditt självförtroende. Men du måste bara våga testa på nytt och på nytt. Till slut kommer du att hitta ett jobb som passar just dig.

Johan Lund

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.