Skomakarens läst: Kampanj för de fackliga rättigheterna i EU

12.04.2016 06:00
LÖNTAGAREN
Katja Lehto-Komulainen är chef för internationella ärenden på FFC och SASK:s vice ordförande.

Nyligen fick jag ett telefonsamtal från en nordisk ambassad i Helsingfors. Man ville höra om förhandlingsresultatet på arbetsmarknaden, konkurrenskraftsavtalet. Vad säger förhandlingsresultatet om lokala förhandlingar på arbetsplatsnivå? Har regeringen någon roll i det hela?

Det är bra att förhandlingsresultatet intresserar. Det är viktigt att man nådde ett förhandlingsresultat och det är också viktigt att regeringen efter förhandlingsresultatet äntligen skrotade sina planer på tvångslagar. Ingen i Norden skulle tidigare ha kunnat förutspå en sådan roll för regeringen: att en nordisk regering i fjol valde att föreslå ett agerande som strider mot den fria förhandlingsrätten. Det var något aldrig tidigare skådat. Finlands regering gjorde historia.

Skulle det kanske vara dags att inleda en kampanj för att försvara de fackliga rättigheterna i Finland? Vi är ju vana vid att betona vikten av anständigt arbete (decent work) när det handlar om utvecklingsländer, och det är också något som Internationella arbetsorganisationen ILO vill främja. Världsfacket IFS har sedan många år utsett den 7 oktober till världsdagen för anständigt arbete.

Plötsligt hamnade vi i Finland och i Norden mitt i ett förslag om att kränka de fackliga rättigheterna. Det nordiska facket och Europafacket följer noggrant med vad som händer i Finland. Europafackets nya generalsekreterare Luca Visentini är oerhört intresserad av läget i vårt land. På fackliga kongresser i Lissabon och Oslo talade han nyligen om angrepp mot de fackliga rättigheterna i europeiska länder där man aldrig tidigare skulle ha trott att något sådant kunde hända. Hän nämnde också Finland.

Europafacket har redan påbörjat en kampanj för att främja de fackliga rättigheterna i EU. Man försöker få alla Europaparlamentets medlemmar att skriva under kampanjen. Också de finländska löntagarnas gemensamma EU-representation Finunions deltar i kampanjen.

Europafacket driver kampanjen tillsammans med de europeiska fackliga federationer dit många FFC-anslutna förbund hör. Vi hoppas att alla tretton europaparlamentariker från Finland kommer att värdesätta de mänskliga och fackliga rättigheterna, bland annat rätten att förhandla fritt. Vi hoppas att de alla kommer att skriva under kampanjen.

Vilka länder har då, vid sidan av Finland, nämnts som länder där de fackliga rättigheterna är hotade? Det är bland annat Storbritannien och Litauen, men också Belgien och Italien. Läget i många av de här länderna diskuterades på Europafackets kongress i höstas.

Europeiska kommissionen har nyligen kommit med sitt förslag till en europeisk pelare för sociala rättigheter. Men kanske man borde börja från början: att tala om de grundläggande mänskliga rättigheterna. De tycks inte vara självklara – inte ens alltid i Finland.

Katja Lehto-Komulainen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.