"Roligt att se vad man kan åstadkomma"

Närvårdaren Nina Brokvist från Malax håller på med olika handarbets- och pysselprojekt på sin fritid. Bland annat gör hon om tomma konservburkar till snygga förvaringsburkar.
20.09.2017 05:00
LÖNTAGAREN
– Ju mindre tid man har, desto mer får man gjort, säger Nina Brokvist som både handarbetar och lever friluftsliv på sin fritid.

– Jag gör om gamla saker, handarbetar, syr kläder och målar akvarelltavlor. Dessutom är jag en friluftsmänniska, berättar Nina Brokvist från Malax.

Att Nina tycker om handarbete och pyssel märks också i hennes hem. På väggarna hänger akvareller som hon har målat, det finns burkar och lådor som hon har gjort om och rentav en sänggavel som hon har byggt för hand av bräder från svärföräldrarnas gamla uthus.

– Det är avkopplande att göra något med händerna. Det är också roligt att se vad man kan åstadkomma – vad det blir av till exempel en tom konservburk.

Konservburkar, ja. Av dem gör Nina förvaringsburkar som man till exempel kan ha pennor eller diverse småföremål i. Idén kläcktes av en kompis till Nina som köpte en likadan burk på loppis i Sverige.

– Hon föreslog att vi ska börja göra egna burkar. Så vi samlade tomma konservburkar från nejdens skolkök. Och eftersom jag jobbar inom åldringsvården så har jag kunnat be köket, där vi hämtar mat till klienterna, att samla burkar åt mig.

Det hela börjar med en konservburk utan lock och botten. Nina limmar skumgummi runt burken och lindar sedan plastband runt. Först en färg tätt som bakgrund och sedan en annan färg ovanpå så att det bildar mönster. Burkarna har löstagbara botten som hålls på plats med hjälp av fönsterlist.

Trivs inom äldreomsorgen

Nina jobbar som närvårdare inom hemservicen i Malax, ett arbete hon trivs bra med.

– Åldringarna är så tacksamma för att vi kommer. Jag älskar att lyssna på deras berättelser från gamla tider, och de tycker ju om att berätta.

Till arbetet hör att hjälpa klienterna med personlig hygien, butiksärenden, medicinering och tillsyn. Hemservicen kör också ut lunch och middag, samt lagar frukost åt klienterna. Arbetet är till största delen dags- och kvällsjobb, men ibland gör Nina också nattskift.

Tidigare har Nina jobbat som bland annat skolgångsbiträde. Av tidigare kollegor, en som är utbildad bildkonstnär och en som är textillärare, har hon fått råd och hjälp när det gäller de olika hobbyprojekten.

– De har också fått mig att utvecklas och tro på mig själv i det jag gör.

Intresset för handarbete uppstod på allvar när Nina väntade sitt första barn.

– Då började jag sy barnkläder och därifrån har det utvecklats. Jag hade alltid tänkt att jag ska börja måla tavlor när jag blir pensionär. Men sedan tänkte jag att man kanske aldrig blir så gammal, så varför ska man vänta. Och då började jag måla tavlor.

Nina är också aktiv inom olika föreningar, bland annat som kassör i Malax-Korsnäs JHL.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.