Hönsen ger sällskap och färska ägg

Tretton hönor och två tuppar väntar i hönshuset när Ilse Mäkelä kommer hem från jobbet på Borgå vatten. Hönsen är sällskapliga djur som är lätta att ha – och dessutom ger de läckra, färska ägg varje dag.
12.04.2017 05:00
LÖNTAGAREN
– De färska äggen är så goda. Också mina arbetskamrater har sagt att de inte vill ha butiksägg efter att jag har gett dem ägg från våra hönor, säger Ilse Mäkelä.

– Det är så roligt att följa med hönsen när de springer omkring på gården på sommaren. Också barnbarnen tycker om hönsen – men hönsen tycker inte alltid om när barnbarnen springer efter dem.

Det säger Ilse Mäkelä som tillsammans med sin man Kai har tretton hönor och två tuppar hemma på gården i Forsby i Lovisa.

Det hela fick sin början för fjorton år sedan när de, efter ett tips från en arbetskamrat, skaffade två stora tuppar. I synnerhet den ena var en verklig personlighet – snäll och sällskaplig och följde sina ägare oavsett vilka sysslor de höll på med på gården.

– Sedan tyckte vi att vi kunde skaffa hönor också, så att vi skulle få ägg, berättar Ilse.

Hönsen blev allt fler. I höstas tog Ilse och hennes man emot ytterligare fyra hönor och en tupp av grannen.

– Tupparna heter Jaakko och Rambo. Först försökte vi ge namn åt hönorna också, men alla är bruna och ser likadana ut, säger Ilse och skrattar.

Den nya tuppen innebär ett spänningsmoment. Under vintern och våren har hönsen nämligen hållits inomhus, åtskilda i två burar. På grund av risken för fågelinfluensa får hönsen släppas ut först i juni när flyttfåglarna har flyttat klart.

– Vi vet inte ännu hur våra två tuppar reagerar på varandra, om det blir slagsmål eller om de håller sig åtskilt.

Ilse berättar att tupparna hela tiden sköter om sina hönor. Till tuppens uppgifter hör att spana och varna hönorna om det dyker upp någon fara. Tuppen ser också till att hönorna hålls i en grupp och att alla kommer in i hönshuset till kvällen. Om det behövs hämtar tuppen de hönor som saknas och föser dem i rätt riktning.

"Alltid roligt att gå på jobb"

Sedan 30 år tillbaka jobbar Ilse Mäkelä som byrå- och personalsekreterare på Borgå vatten.

– Jag trivs jättebra. Det är alltid roligt att gå på jobb. Jag tycker om arbetsuppgifterna och vi har en otroligt bra arbetsgemenskap, säger hon.

Till Ilses uppgifter hör bland annat att fakturera för de installationsarbeten som montörerna gör. Dessutom sköter hon olika personalärenden som att förbereda löneräkningen.

– Det blir också en del kundbetjäning, för jag hjälper vid kassan och infon. Det är många äldre som kommer till oss och betalar vattenfakturorna kontant. Och samtidigt vill de ju prata en stund.

Sammanlagt har Ilse 40 år bakom sig i Borgå stads tjänst.

– Jag var bara 16 år när jag började på Borgå energi som springflicka. Jag hade sökt till handelsinstitutet, men det blev ingen svensk klass det året och jag skulle bara jobba ett år på Borgå energi. Och på den vägen blev jag. Men jag gick slutligen min merkonomutbildning för tretton år sedan, berättar Ilse som också är fackligt aktiv som sekreterare och medlemsansvarig i Borgå JHL.

Får leva länge

Egna höns innebär naturligtvis egna, färska ägg. När hönorna är yngre lägger de vanligtvis ett ägg per dag. De äldre värper inte, men de får leva ändå.

– Vi har aldrig tagit livet av en höna utan de får leva tills de dör på naturlig väg, säger Ilse.

Hon tycker inte att hönsen är krävande djur. Det gäller bara att se till att de har rent vatten och att de får mat. Buren ska städas en gång i veckan och grundligt en gång i månaden. Under sommaren går hönsen mestadels ute på gården där de sprätter och äter och badar i sanden.

– Jag har försökt ha trädgårdsland, men det går inte för hönsen går dit och gräver och badar, säger Ilse och skrattar.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.