"Det var det enda jag riktigt har velat göra"

Alex Jarjis är en av 250 unga som årligen får hjälp på ungdomsverkstaden Sveps. Efter grundskolan provade Alex både på gymnasium och kockutbildning men ingendera var rätt för honom. Via Sveps och arbetsprövning hittade han drömjobbet som barista.
14.06.2017 08:00
LÖNTAGAREN
Cv och arbetsansökningar hör till det som Alex Jarjis har fått hjälp med på ungdomsverkstaden Sveps. Sysselsättningskoordinator Linda Eräkangas söker också fram jobbannonser som kunde passa de unga.

Den 18-åriga helsingforsaren Alex Jarjis gick grundskolan som alla andra och fortsatte till gymnasiet för att det kändes som det självklara alternativet. Efter ett halvt år och noll avklarade kurser insåg Alex ändå att gymnasiet inte alls var något för honom.

– Jag kände inte alls för det och det var faktiskt inte min grej. Jag började istället på kocklinjen på Prakticum. Min pappa har varit kock och jag tänkte att det kunde vara något för mig, att gå i hans fotspår.

Alex, som är social och talar fem språk, insåg ändå ganska snabbt att inte heller köksarbetet är det han vill syssla med.

– Att svettas i ett kök där det är 40 grader hett gick inte riktigt ihop med att jag tycker om att vara bland människor och tala med folk. Jag insåg att jag vill jobba med kundbetjäning.

Efter åtta månader på Prakticum konstatareade Alex att han måste hitta något jobb istället för att studera. Han vände sig till ungdomsverkstaden Sveps. Mindre än två månader senare hade han en arbetsprövningsplats på ett kafé i centrala Helsingfors.

– Jag jobbade där i fyra och en halv månad och blev mer eller mindre lovad fortsättning. Tyvärr hade de ändå ingen ledig plats sedan när det gällde.

Söker aktivt jobb

Sedan arbetsprövningen tog slut har dagarna varit långa för Alex. Han har hela tiden aktivt sökt jobb med hjälp från Sveps – den här gången med värdefull arbetserfarenhet i bagaget. Nu söker kaféet han tidigare jobbade på en barista.

– Jag har skickat in en ansökan och jag har referenspersoner från arbetsplatsen, så jag hoppas på det bästa, säger Alex förväntansfullt.

– Det var det enda jag riktigt har velat göra på en lång tid. Skolan har alltid varit något man måste gå. Att jobba på kafé med kundbetjäning var det motsatta. Vi hade mycket turister som kunder så jag fick också använda mina språkkunskaper varje dag, vilket var jätteroligt. Jag gillade jobbet väldigt mycket och blev inte alls trött på det, fortsätter han.

Alex uppskattar den hjälp han har fått på ungdomsverkstaden och det har inte bara handlat om att fila på arbetsansökningarna. Han har också fortfarande kontakt med Sveps efter arbetsprövningen.

– Jag har fått massor av hjälp med bland annat FPA-ärenden och fått tips om arbetsplatsannonser för jobb som skulle passa mig. Det har också varit jätteskönt att ha en stödperson som kan hjälpa.

Tillbaka till skolbänken

Trots att skola och studier tidigare har smakat trä har Alex Jarjis inte alls uteslutit alternativet att fortsätta studera. Tvärtom har han planerat att börja på kvällsgymnasium på hösten.

– Jag känner att jag nu vill och har motivation för att återvända till skolan. Jag vill ändå inte gå i vanligt gymnasium för jag känner att det är bättre för mig att studera kvällstid med lite äldre människor. Jag har tänkt mig att jag ska vara i skolan tre timmar om dagen och före det skulle jag kunna jobba. Kanske jag kan söka något nattjobb också. På det viset kunde jag kanske istället jobba efter skolan. Kvällsgymnasium öppnar fler möjligheter och ger mer frihet. Efter det står armén i tur.

Johan Lund

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.