"Regeringen kunde testa att jobba i den här branschen" – Ungefär 13 000 personer visade sitt missnöje med regeringens politik i Helsingfors

Missnöjet med regeringens löntagarfientliga politik var stort när 13 000 personer hade samlats till demonstration på Senatstorget i Helsingfors torsdagen den 1 februari. Bland dem som hade rest till demonstrationen från Österbotten fanns Johan Berts från JHL, Jonas Frilund från Servicefacket PAM samt Sari Yliaho och Mikaela Skriko från Industrifacket.
02.02. 10:00
LÖNTAGAREN
Kocken och förtroendemannen Jonas Frilund från Karleby deltog i STOP nu!-demonstrationen på Senatstorget i Helsingfors. Foto: Jonny Smeds

– Regeringens arbetsmarknadsåtgärder är jättedåliga och de straffar bara arbetstagarna.

Så sammanfattar Johan Berts, som är aktiv inom fackförbundet JHL, orsaken till att han och många andra deltog i STOP nu!-demonstrationen som de fackliga centralorganisationerna FFC och STTK hade sammankallat.

Berts är huvudförtroendeman och arbetarskyddsfullmäktig på Teese Botnia, ett företag som bildades i samband med att välfärdsområdena inledde sin verksamhet.

Johan Berts från JHL deltog i STOP nu!-demonstrationen för att försvara bland annat strejkrätten.

På frågan om vilket av regeringens förslag som är det allra värsta svarar han så här:

– Det finns hur många saker som helst, men framför allt tycker vi inte om att regeringen vill begränsa strejkrätten.

Han kritiserar också regeringens planer på att göra det möjligt med tidsbundna anställningar i ett år utan särskild motivering, liksom planerna på att ändra lagstiftningen så att arbetsgivaren inte behöver betala lön för den första sjukdagen.

Att den första sjukdagen fortfarande är avlönad i många kollektivavtal spelar ingen större roll, påpekar han. Till förhandlingarna på arbetsmarknaden hör att inga förmåner kommer gratis – och därför kommer arbetsgivarsidan troligtvis att begära något i utbyte för att den första sjukdagen ska förbli avlönad också i fortsättningen.

– Frågan kommer att tas upp nästa gång man förhandlar om nya kollektivavtal och då måste arbetstagarna betala ett pris i form av lägre löneförhöjningar för det här, förutspår Berts.

Det samma säger Sari Yliaho som är huvudförtroendeman på Amada Automation Europe i Pedersöre.

– Det kan låta som en liten sak, men det är det inte. Jag tycker inte att man ska lagstifta om att den första sjukdagen är oavlönad. En annan sak är begränsningen av strejkrätten – vad är nästa steg i så fall?

"Folk har hållit med om orsakerna till strejken"

Sari Yliaho berättar att de är nio personer från Pedersöre Metall som har kommit till Helsingfors för att delta i demonstrationen. En av dem är också Mikaela Skriko som är huvudförtroendeman på Ekeri.

Huvudförtroendemännen Sari Yliaho och Mikaela Skriko hade kommit från Pedersöre för att demonstrera.

Både Amada och Ekeri hör till de arbetsplatser där det under torsdagen och fredagen pågår en politisk strejk. Sammanlagt omfattas ungefär 300 000 arbetstagare i Finland av den här strejkvågen. Det här är redan den andra politiska strejken på Amada och Ekeri den här vintern, och Skriko säger att arbetstagarna nu hoppas att regeringen ska ta sitt förnuft till fånga och avstå från de planerade försämringarna.

– Överlag har folk på arbetsplatsen förstått och hållit med om orsakerna till strejken och till att vi är här i dag, säger Skriko.

"Jag tror inte att det här är sista gången vi protesterar mot regeringen"

En som är skeptisk till att regeringen kommer att gå med på eftergifter är Jonas Frilund, som jobbar som kock på Amarillo i Karleby.

– När jag har talat med folk här på demonstrationen, så tror jag inte att det här är sista gången vi protesterar mot regeringen. De backar knappast.

Frilund är förtroendeman på hotell- och restaurangsidan vid andelslaget KPO. Han konstaterar att i synnerhet nedskärningarna inom utkomstskyddet för arbetslösa slår hårt mot arbetstagarna inom servicesektorn.

– I vår bransch är det inte så många som är heltidsanställda, utan många jobbar deltid och blir tvungna att ansöka om jämkad dagpenning. De som har familj drabbas extra hårt.

Regeringen pratar om att arbetslösa ska sporras att ta emot mer jobb genom sämre social trygghet – men det argumentet har inte Jonas Frilund mycket till övers för.

– Min hälsning till regeringen är den här: De kunde komma och testa att jobba i den här branschen i januari och februari. Då är det tyst. Under sommaren är det lättare att få extra timmar.

Frilund kom till demonstrationen med tåg och dagen har blivit lång.

– Jag vaknade klockan 4.10 i morse – men ännu är jag pigg!

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.