FFC och STTK: Tusentals finländare säger STOP till regeringens planer på att försvaga arbetslivet och välfärden

Löntagarcentralorganisationerna FFC och STTK ordnar i dag torsdag en demonstration mot de försämringar som regeringen planerar inom arbetslagstiftningen och den sociala tryggheten.
01.02. 07:00
FFC och STTK
Katja Syvärinen, Jarkko Eloranta och Annika Rönni-Sällinen deltog i en demonstration som FFC ordnade i november.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta anser att regeringens beslut på många sätt är löntagarfientliga.

– Regeringen tvingar fram ändringar i det finländska arbetslivet på ett aldrig tidigare skådat sätt, när man har skrivit in direkt i regeringsprogrammet hur lagarna ska ändras för att kunna försvaga anställningsvillkoren och den sociala tryggheten. Om regeringsprogrammet genomförs som sådant, kommer allt fler i fortsättningen att känna sig otrygga och missgynnade i arbetslivet, säger Eloranta.

Organisationerna betonar att syftet med åsiktsyttringarna och strejkerna inte är att försöka köra över regeringen, utan man efterlyser verkliga förhandlingar i stället för att regeringen ensidigt dikterar villkoren.

STTK:s ordförande Antti Palola förnekar inte att det finns ett behov av ekonomisk anpassning, men han anser att regeringens metoder är helt felaktiga.

– Regeringens åtgärder leder till att anpassningen sker på ett orättvist och ojämlikt sätt. Om regeringen genomför de mål som står i regeringsprogrammet så ökar osäkerheten i arbetslivet, utkomstproblemen förvärras och hopar sig och lönejämställdheten kommer aldrig att förverkligas. Finland behöver tillväxt, men man skapar inte tillväxt genom att försvaga arbetsvillkoren och föra en utarmningspolitik, betonar Palola.

STOP nu!-evenemanget ordnas på Senatstorget i Helsingfors kl. 12–14. Eloranta och Palola bjuder in alla som är oroade över hur regeringen försvagar arbetslivet och välfärden i Finland att delta i demonstrationen.

Här hittar du hela programmet för demonstrationen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.