När arbetet förändras behövs ett visionärt trepartssamarbete

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta förväntar sig att näringslivet tydligare förbinder sig till trepartssamarbetet. Eloranta talade i dag torsdag på FFC:s representantskapsmöte.
01.06.2017 09:12 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Jarkko Eloranta

Finlands näringsliv EK har meddelat att organisationen fortfarande deltar i förhandlingarna på trepartsbasis i frågor som gäller det inkomstrelaterade socialskyddet och arbetslagstiftningen.

– Enbart det att man är med räcker inte till för att skapa ett fruktbart trepartssamarbete. Deltagandet måste vara aktivt och balanserat.

– Finland står inför stora omvälvningar i samhället och arbetslivet. Vi behöver ett visionärt samarbete mellan löntagarna, arbetsgivarna och statsmakten så att arbetet, arbetstagarna, näringslivet och samhället kan utvecklas också under kommande år. Centralorganisationerna har mycket att ge när det gäller att styra och utveckla förändringarna i arbetslivet, och utvecklingsarbetet ska inte lämnas ogjort på grund av inpo-trauman.

Eloranta betonar att det är möjligt att öka produktiviteten på arbetsplatserna genom att investera i människorna. På FFC:s representantskap i Helsingfors på torsdagen bedömde han att EK:s strikta ”kamrermässiga sätt att tala” påverkar både den stundande avtalsrörelsen och möjligheten att utöka produktiviteten för det finländska arbetet.

– Om man endast bedömer de förändringar vi har framför oss strikt kamrermässigt och som ett nollsummespel så är det ingen som vinner på slutresultatet. I arbetslivet är det ändå möjligt att göra en hel del investeringar i det mänskliga kapitalet, allt från utbildning till arbetstidsarrangemang som gör att man orkar bättre i arbetet, eller till att utveckla initiativtagandet bland arbetstagarna. Näringslivet borde därför bredda sin agenda så att man också är med och utvecklar arbetet.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.