Försäkringsinspektionen övervakar arbetslöshetsskyddet

17.01.2001 13:41 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Riksdagen har godkänt ett lagförslag, som innebär att övervakningen av arbetslöshetsskyddet överförs till social- och hälsovårdsministeriets försäkringsinspektion från den 1.3.2001. Försäkringsinspektionen tar över övervakningen av såväl arbetslöshetskassorna som utbildnings- och avgångsfonden. Hit flyttas dessutom vissa för arbetslöshetsförsäkringssystemet gemensamma uppgifter, vilka hittills handhafts av social- och hälsovårdsministeriet.

Redan tidigare har man inom socialförsäkringen gått in för principen att samma myndighet inte kan både bereda lagstiftningen och övervaka hur lagarna verkställs och tillämpas.

Försäkringsinspektionen kommer att handleda och övervaka hur arbetslöshetsersättningarna verkställs. Från ministeriet överförs därtill fastställandet av stadgarna och medlemsavgifterna för arbetslöshetskassorna samt bl.a. frågor om kassafusioner. Vid sidan av lagstiftning och annan normberedning är det fortfarande social- och hälsovårdsministeriet som fastslår tillämpningsinstruktionerna för arbetslöshetsskyddet samt frågor som rör statens budgetförslag.

Försäkringsinspektionen får en delegation på trepartsbasis som handleder övervakningen av arbetslöshetsskyddet. Delegationen kan också föreslå lagändringar gällande verkställandet av arbetslöshetsskyddet.

Nya uppgifter

I samband med ovannämnda överflyttning överförs också finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen från social- och hälsovårdsministeriet till arbetslöshetsförsäkringsfonden. Fonden skall utveckla, leda och övervaka systemet för uppbärande av arbetslöshetsförsäkringsavgifter samt ha hand om det praktiska vad gäller arbetslöshetskassornas finansiering. I fortsättningen utbetalas också statsandelen för arbetslöshetsdagpenningen via arbetslöshetsförsäkringsfonden. Försäkringsinspektionen övervakar arbetslöshetsförsäkringsfonden vad det ekonomiska beträffar medan social- och hälsovårdsministeriet har hand om den övriga övervakningen.

Arbetslöshetskassornas samorganisation kommer att spela en större roll beträffande verkställandet av arbetslöshetsskyddet. I motiveringarna till lagförslaget sägs att samorganisationens uppgifter beträffande samarbetet mellan arbetslöshetskassorna är bl.a. information och utbildning, koordinering och utvecklande av utbetalningssystemet, utvecklande och upprätthållande av beslutsstödssystemet samt främjande av enhetlig förfaringspraxis. En viktig uppgift är också att utveckla samarbetet mellan arbetslöshetskassorna och myndigheterna.

Janne Metsämäki Jurist

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.