STOP nu!-demonstration

De fackliga centralorganisationerna FFC och STTK ordnar en demonstration mot regeringens försämringar i arbetslivet och nedskärningar i den sociala tryggheten. Demonstrationen går under namnet STOP nu! och hålls torsdagen den 1 februari kl. 12–14 på Senatstorget i Helsingfors.
Tid: 1.2.2024 Plats:
Senatstorget i Helsingfors
Arrangör:
FFC och STTK

frågor och svar: Vad handlar STOP nu!-demonstrationen om? 

Alla människor och medborgarorganisationer som är bekymrade över regeringens politik kan delta i demonstrationen. Vi vill sända ett kraftigt budskap till regeringen: nu måste den avbryta beredningen av de åtgärder som försämrar arbetslivet och finländarnas välfärd.

Läs vår nyhet om varför FFC och STTK sammankallar STOP nu!-demonstrationen
Tietoa STOP nyt! -mielenosoituksesta suomeksi
Information about STOP Now! demonstration in English 

Behöver du busstransport till demonstrationen?

Anmäl dig här!

Program

På Senatstorget utlovas intervjuer och musik samt varma drycker, bullar, ärtsoppa, korv och annat att äta. Programmet är huvudsakligen på finska.

Konferencierer för evenemanget är Eeva Vekki och Sanna Stellan. De kommer bland annat att intervjua ordförande för de FFC- och STTK-anslutna fackförbunden, representanter för medborgarorganisationer, representanter för regeringspartierna och oppositionen samt FFC:s ordförande Jarkko Eloranta och STTK:s ordförande Antti Palola.

För musiken står DJ Misterhustla samt Jukka Poika & DJ.

Tidtabell

Klockslagen är riktgivande.

12.00
Varför är vi här? Saana Siekkinen, direktör på FFC, och Minna Ahtiainen, direktör på STTK, berättar om de försämringar och nedskärningar som regeringen planerar

12.10
Inlägg av de samarbetspartner som deltar i demonstrationen

12.30
Intervjuer med ordförande för fackförbunden inom FFC och STTK

13.00
Intervjuer med regeringspartiernas representanter: arbetsminister Arto Satonen (Samlingspartiet) och riksdagsledamot Miko Bergbom (Sannfinländarna)

13.10
Intervjuer med oppositionspartiernas representanter: ordförande Antti Lindtman (SDP) och ordförande Li Andersson (Vänsterförbundet)

13.20
FFC:s ordförande Jarkko Eloranta och STTK:s ordförande Antti Palola sammanfattar dagen

13.35
Jukka Poika & DJ

Arrangemang

Vi uppmuntrar fackförbunden, andra medborgarorganisationer och enskilda personer att ta med sig sina egna skyltar, banderoller och ballonger till demonstrationen. Vi önskar att deltagarna inte bär partisymboler. Vi accepterar inga diskriminerande, hatfyllda eller våldsamma budskap eller symboler och vi förbehåller oss rätten att avlägsna dem från demonstrationen.

Vid evenemanget följer vi principerna för ett tryggare rum.

I sociala medier använder vi hashtaggarna #STOPnu och #STOPnyt.

Säkerhetssarrangemang

Under hela demonstrationen övervakas ordningen av polisen och ordningsvakter. Kontakta dem omedelbart om du upptäcker störande beteende, till exempel osakliga texter på skyltar, trakasserier mot andra deltagare eller hot om våld.

Det kommer att finnas toaletter på Senatstorget under demonstrationen och på plats finns också första hjälpen-personal.

Ankomst och samtransport

Vi hoppas att i synnerhet de som bor i huvudstadsregionen tar sig till platsen med kollektivtrafik. Fackförbunden inom transportsektorn har avgränsat sina politiska strejker så att de inte omfattar kollektivtrafiken torsdagen den 1 februari. Kollektivtrafiken fungerar alltså som normalt under torsdagen, så du kan smidigt ta dig till platsen med kollektivtrafik. 

Vi ordnar också egna samtransporter från olika delar av Finland för att så många som möjligt ska kunna delta. Buss- och tågtransporterna är avgiftsfria och man måste anmäla sig i förväg.

Anmäl dig via den här länken (på finska). Länken stängs onsdag 31.1 kl. 15.00. Välj först det fackförbund eller den organisation du hör till, så får du se alla rutter. När du har valt rutt får du se alla hållplatser och tidtabellen. Din anmälan bekräftas först när du har godkänt dataskyddsbeskrivningen och klickar på "Ilmoittaudu". Alla som anmäler sig får automatiskt en plats på returresan från Helsingfors efter demonstrationen.

60.169330227694, 24.95230245