Maailman onnellisin työkansa? -podcast koostuu yhteensä 10 jaksosta, joissa pureudutaan universaaleihin työhyvinvoinnin aiheisiin, kuten työpaikkakiusaamiseen, oman sisäisen motivaation löytämiseen sekä digitalisaation vaikutuksiin työelämässä. Podcastin vieraina ovat oman alansa tunnettuja asiantuntijoita sekä julkisuudesta tuttuja henkilöitä kokemusasiantuntijoina.

SAK nostaa esille työelämän arkisia kysymyksiä, joilla on merkitystä sadoille tuhansille työssäkäyville. Haluamme vaikuttaa siihen, että työhyvinvoinnista puhutaan eri näkökulmista ja olla aktiivisesti mukana etsimässä ratkaisuja, jotka edesauttavat työssäkäyvien ihmisten hyvinvointia.

Maailman onnellisin työkansa? -podcastia tuottavat SAK ja ennaltaehkäisevän työhyvinvoinnin startup Carelia. Jokaisessa jaksossa on mukana kaksi mielenkiintoista vierasta: työelämän kokemusasiantuntijoita, yhteiskunnallisia vaikuttajia ja tutkijoita.

Podcastia voit seurata kanavissa Spotify ja iTunes tai kuunnella selaimellasi Acast-palvelussa - tai klikkaa nyt suoraan kiinnostavan jakson pariin!

Jakso 1/10 - aiheena on työntekijän arvostaminen. Mitä arvostaminen tarkoittaa teoriassa ja käytännössä? Aiheesta ovat keskustelemassa yritysjohtaja ja tietokirjailija Ari Rämö sekä Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen.

Jakso 2/10 - nyt puhutaan työn tuunaamisesta ja työntekijän vaikutusmahdollisuuksista. Miten omaa työtään voi muokata mieluisammaksi? Aiheesta ovat keskustelemassa Finnairin purseri Ami Niemelä ja Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen.

Jakso 3/10 - teemana työelämän jatkuvat muutokset. Muutokset voivat olla työntekijän näkökulmasta hyviä - tai huonoja uutisia. Miten huonoihin uutisiin voi varautua? Omasta henkilöstöjohtamisen tavastaan kertoo pörssiyritys Rapala VMC:n HR Manager Heli Säilä. Luottamusmiehen näkökulmaa, roolia ja kokemuksia avaa Palvelualojen ammattiliitto PAM:n hallituksen jäsen Päivi Vehmas, joka työskentelee pääluottamusmiehenä ja työsuojeluvaltuutettuna.

Jakso 4/10 – pureutuu työelämän digitalisaatioon. Miten digitalisaatio näkyy tavallisen tietotyöläisen ja haalaritietotyöläisen arjessa? Ovatko erot loppujen lopuksi kovin suuria? Aiheesta ovat keskustelemassa SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila ja veturinkuljettaja sekä Rautatiealan unionin Kouvolan veturinkuljettajat ry:n puheenjohtaja Jani Hellberg.

Jakso 5/10 – keskustelua työssä jaksamisesta ja burnoutista. Mitä tehdä, kun kiire ja stressi työssä yltyy ylitsepääsemättömäksi? Onko työnantaja vastuussa työntekijän burnoutista? Oman burnout-kokemuksensa jakaa toimittaja Pauliina Ainasoja ja työnantajan näkökulmaa ja vastuuta valottaa Työterveyslaitoksen työterveysdosentti Kirsi Ahola.

Jakso 6/10 – miten yrityskulttuuri vaikuttaa työhyvinvointiin? "Yrityskulttuuri tarkoittaa kaikkea sitä mitä tapahtuu, kun kukaan ei ole katsomassa.” Näin yrityskulttuurin on määritellyt verkkokauppayhtiö DealDashin perustaja William Wolfram. Tässä jaksossa keskustellaan yrityskulttuurista ja sen vaikutuksesta työntekijöiden hyvinvointiin ja sitä kautta liiketoimintaan. Mukana ovat Leidenschaft Oy:n yrityskulttuurimuotoilija Mona Rundberg sekä Saarioinen Oy:n Sahalahden yksikön luottamusmies Aapo Niemi.

Jakso 7/10 – nyt puhumme työn ja perhe-elämän yhdistämisestä. Keskustelemassa Isyyspakkaus-perheblogin Tommi Koivisto, joka työskentelee tuottajana pelialalla sekä SAK:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Tuuli Glantz, joka työarjessaan vastaa mm. perhe-etuuksiin, sairausvakuutukseen ja hyvinvointipalveluihin liittyvästä valmistelusta.

Jakso 8/10 - miten työpaikkakiusaaminen ilmenee ja miten siihen pitäisi puuttua? Miksi aikuiset ihmiset kiusaavat toisiaan työpaikalla? Tästä keskustelemassa ovat Terveystalon työterveyspsykologi Kaisa Poutanen ja pitkään hoitoalalla työskennellyt sosionomi Sirkka Saaristo. Sirkka jakaa myös oman kokemuksensa kiusatuksi tulemisesta.

 

Jakso 9/10 - nyt teemana on jatkuva oppiminen ja sen vaikutus työhyvinvointiin. Työelämän murros, digitalisaatio ja monet muut megatrendit edellyttävät uudenlaista panostamista elinikäiseen oppimiseen ja kouluttautumiseen. Puhutaan oppimisen murroksesta. Tässä jaksossa työssä oppimisesta ovat keskustelemassa SAK:n Koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho, joka vastaa mm. nuorten työllisyyteen, työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen ja ohjaukseen liittyvästä valmistelusta sekä Essi Ryymin, tutkijayliopettaja ja Future Work R&D –tutkimusteeman johtaja Hämeen Ammattikorkeakoulun Edu –tutkimusyksikössä.

Jakso 10/10 - mitä kaikkea ikäsyrjintä voi olla ja miten siihen pitää puuttua? Tuleeko ikäsyrjinnästä todellinen ongelma vasta sillä hetkellä, kun se koskettaa itseä? Mikä suomalaisessa työelämässä on pilalla, ja mitä tilalla, kun keski-ikään mennessä kartutettu ammattitaito ja osaaminen ei kiinnostakaan työnantajia? Tästä tärkeästä aiheesta on keskustelemassa SAK:n lakimies, mm. tasa-arvo- ja ihmisoikeusasioista vastaava Anu-Tuija Lehto, sekä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun professori ja näyttelijä Elina Knihtilä.