Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL
SEL:n jäseniksi voivat liittyä kaikki elintarvikealan työntekijät.


Jäsenet
Suomen Elintarviketyöläisten Liiton SEL on elintarvikealan työntekijöiden oma ammattiliitto.
Liiton jäsenet työskentelevät seuraavilla aloilla:
- elintarviketeollisuus
- leipomot
- liha-ala
- einestehtaat
- meijerit
- maidonjalostusteollisuus
- panimot
- virvoitusjuomatehtaat.
Jäseneksi liittyminen
SEL:n jäseneksi voi liittyä täyttämällä sähköisen jäsenhakemuksen tai ottamalla yhteyttä työpaikan SEL:n luottamusmieheen.
SEL:n jäsenmaksu vuonna 2025 on 1,4 % palkasta. Jäsenmaksu sisältää myös työttömyyskassan jäsenmaksun. Maksun voi vähentää verotuksessa.
Opiskelijajäsenyys
Elintarvikealaa ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat voivat liittyä SEL:n opiskelijajäseneksi.
Opiskelijajäsenyys on maksuton. SEL:n opiskelijajäsenille kuuluvat kaikki SEL:n jäsenedut, kuten maksuton vapaa-ajan matkustajavakuutus.

Riikka Hirvonen (40 v.)
- Elintarviketyöntekijä Linkosuon leipomossa Kangasalla 2000-luvun alusta lähtien
- Suomen Elintarviketyöläisten Liiton SEL:n jäsen
”On tärkeää, että liitto neuvottelee työehtosopimukset ja on meidän tukenamme kaikissa asioissa. Olen itse myös työsuojeluvaltuutettu. Saan käyttää tehtävään puolitoista päivää kuukaudessa, mutta akuutit asiat hoidetaan heti, jos ihmiset kysyvät jotain. Ei mun sielu anna myöten sanoa kellekään, että nyt ei ole työsuojeluvaltuutettupäivä.”
Työehtosopimukset
SEL neuvottelee seuraavat työehtosopimukset:
- Leipomoalan työntekijöiden työehtosopimus
- Liha-alan työntekijöiden työehtosopimus
- Meijerialan työntekijöiden työehtosopimus
- Elintarvikealojen (teollisuus) työntekijöiden työehtosopimus
- Panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöiden työehtosopimus