SAK:n kannustava työllistymisturva täydentää myös keikkatyöntekijöiden toimeentuloa – palvelut turvan toinen puoli

SAK haluaa uudistaa työttömyysturvan ja työttömien palvelut kokonaisuutena ja tarjoaa uudistustyön pohjaksi oman kannustavan työllistymisturvan mallinsa.
10.01.2019 09:45 Updated 10.01.2019 12:41
SAK

SAK:n kannustava työllistymisturva on yksinkertainen ja joustava työttömyyden aikainen toimeentuloturva, joka täydentää myös keikkatyötä tekevien toimeentuloa tarvittaessa.

Malli luottaa työttömään, mutta kannustaa samalla työntekoon. Turvan toisena puolena SAK:n mallissa ovat laadukkaat palvelut, jotka tukevat työttömän työnhakua, kouluttautumista ja työkykyä.

Saana Siekkinen

– Työttömyysturvan ja työttömien palveluiden ongelmien paikkailu ei enää riitä. Suomen työttömyysturva on uudistettava seuraavalla hallituskaudella kokonaisuutena eikä vain pienissä paloissa, kuten tähän saakka on tehty, SAK:n johtaja Saana Siekkinen painottaa.

– Samalla työttömien palveluihin on sijoitettava lisää voimavaroja niin, että voimme saavuttaa palveluidemme laadussa Ruotsia ja Tanskaa. Työttömien työkyvystä ja osaamisesta on pidettävä huolta.

SAK:n malli purkaa turhaa byrokratiaa, joka tekee nykyisestä järjestelmästä työttömälle monimutkaisen. Kannustavassa työllistymisturvassa työttömyysetuuksia on vain kaksi – ansioturva ja perusturva. Selkeyttä tuo myös omavastuupäivistä luopuminen.

Luottamus työttömään näkyy esimerkiksi karenssien kohtuullisuudessa: Karenssit ovat alussa lieviä ja kasvavat laiminlyönnin toistuessa. Työtön voi välttää ne korjaamalla laiminlyöntinsä tai olemalla esimerkiksi töissä, yrittäjänä, koulutuksessa tai muussa työllistymistä edistävässä palvelussa.

– Nykyisellään työtön voi menettää kuukauden tai kahden toimeentulon tahattoman laiminlyönnin vuoksi. Pelkkä varoitus ensimmäisellä kerralla riittää. Aktiivimalli on toinen esimerkki viime vuosien turhista muutoksista, jotka lisäävät pelkoa ja monimutkaistavat työttömyysturvaa, Saana Siekkinen huomauttaa.

Työajan tarkastelusta luopuminen parantaa keikkatyöntekijän toimeentuloa

Keikkatyöntekijöiden toimeentulon parantamiseksi SAK esittää muun muassa työajan tarkastelusta luopumista työttömyysturvassa sekä palkkatyön ja yrittäjyyden välisen eron selkeyttämistä.

Kannustavassa työllistymisturvassa työajan tarkastelusta luovuttaisiin sekä sovitellun päivärahan maksamisessa että työssäoloehdon tarkastelussa.

– Monet keikkatyöntekijät kokevat joutuneensa byrokratialoukkuun, jossa toimeentulon turvaaminen edellyttää lukemattomien selvitysten toimittamista eri tahoille. Tulevaisuudessa etuuden kannalta kaikki olennaiset tiedot olisi saatava automaattisesti vuoden alussa käyttöön tulleesta tulorekisteristä, Saana Siekkinen toteaa.

Työtön ansaitsee luottamuksen – SAK:n kannustava työllistymismalli

SAK:n tilaama tapaustutkimus: Keikkatyöntekijän aika kuluu työn hakemiseen

Byrokratian purkamiseen kannustaa myös keikkatyöntekijöiden toimeentulon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen haasteita käsittelevä tutkimus. Tutkimuksen SAK tilasi osana työttömyysturvan uudistamishanketta ja tulevaisuuden ilmiöitä luotaavaa Mahdollisuuksien aika -hanketta.

Työllisyystutkija Mikko Kesän toteuttaman Vajaalla työllä, valtavalla vaivalla -tutkimuksen mukaan keikkatyöntekijöiden työaika muodostaa epätasapainoisen kolmion.

– Ansiotyötä on keikkatyössä ajallisesti ja taloudellisesti usein vähän. Sen sijaan työntekijän aikaa kuluttavat valtavasti töiden hakeminen, työttömyysturvan yhteensovittaminen ja erilaisten ongelmien ratkaiseminen, tutkija Mikko Kesä toteaa raportissaan.

Keikkatyöntekijöiden toimeentuloa koskevaan tapaustutkimukseen haastateltiin 11 satunnaisesti valikoitunutta henkilöä. Haastattelut toteutettiin henkilökohtaisina laadullisina teemahaastatteluina.

Vajaalla työllä, valtavalla vaivalla – Keikkatyöntekijän toimeentulo -tutkimus

Tutustu myös SAK:n tavoitteisiin vaalikaudelle 2019–2023.

Katso video keikkatyöntekijää työllistävästä paperisodasta

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.