Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Vuosi 2010 tuo työttömyysturva…

Uutinen

Vuosi 2010 tuo työttömyysturvaan merkittäviä muutoksia

Vuodenvaihteen muutoksia

Muutoksia myös mm. osasairauspäivärahaan, vuorotteluvapaaseen, isäkuukauteen ja työsuhdematkalippuun

Työttömyysturvaan tulee vuodenvaihteessa merkittäviä muutoksia, kun sosiaalitupossa sovitut uudistukset astuvat voimaan. Muutosten seurauksena työttömyyspäivärahojen taso kasvaa erityisesti aktiiviaikana, ansioturvalle pääsy helpottuu ja koulutusajan etuudet uudistuvat kokonaan.

Muutokset työttömyysturvaan 1.1.2010

Ansioturvaan oikeuttava työssäoloehto lyhenee 8 kuukauteen nykyisestä 10 kuukaudesta.

Työttömyyspäivärahojen laskentakaavan muutos nostaa hieman kaikkien ansiopäivärahojen tasoa, kun ns. prosenttivähennys pienenee nykyisestä ja ns. taitekohta nousee. Samalla prosenttivähennys vakinaistetaan. Vuonna 2010 prosenttivähennys on 3,5 %.

Korotetun ansiopäivärahan laskentakaavan muutos nostaa korotetun päivärahan tasoa. Jatkossa korotettua päivärahaa maksetaan 20 ensimmäiseltä työttömyyspäivältä niille työnhakijoille, joilla on vähintään kolmen vuoden työhistoria. 20 vuoden työhistorian perusteella maksettavan korotetun päivärahan enimmäismaksujakso lyhenee 100 päivään nykyisestä 150 päivästä.

Vuoden alusta alkaen kaikkien työllistymistä edistävien palvelujen ajalta aletaan maksaa korotettua työttömyyspäivärahaa. Palveluita ovat mm. koulutus, työllistämistoimenpiteet ja kuntouttava työtoiminta. Korotetun päivärahan lisäksi palvelujen ajalta maksetaan ylläpitokorvausta, joka nousee 9 euroon päivässä. Keskimäärin aktiiviajan tuki on kuukaudessa noin 350 euroa työttömyysajan tukea suurempi. Palvelujen ajalta korotettua päivärahaa maksetaan enintään 200 päivältä.

Koulutustuki ja koulutuspäiväraha poistuvat kokonaan, ja jatkossa kaiken työttömyysaikaisen koulutuksen ajalta maksetaan korotettua päivärahaa ja ylläpitokorvausta. Työtön saa samansuuruista etuutta riippumatta siitä, osallistuuko hän työvoimapoliittiseen koulutukseen vai omaehtoiseen koulutukseen. Samalla omaehtoisen koulutuksen edellytyksenä ollut 10 vuoden työhistoriavaatimus poistuu. Omaehtoisesta koulutuksesta on jatkossakin aina sovittava työ- ja elinkeinotoimistossa ennen koulutuksen aloittamista.

Koulutustuen poistuessa työvoimapoliittinen aikuiskoulutus alkaa kuluttaa ansiopäivärahan 500 päivän enimmäiskestoa. Jos työvoimapoliittinen koulutus on kuitenkin alkanut vuoden 2009 puolella, koulutustuki maksetaan normaalisti koulutuksen loppuun asti, eikä päiviä lasketa 500 päivän enimmäiskestoon. Uusia sääntöjä sovelletaan vuonna 2010 alkaviin työvoimapoliittisiin koulutuksiin.

Muutosturvan ajalta maksettavan työllistymisohjelmalisän nimi muuttuu muutosturvan ansio-osaksi. Samalla sen maksamisen enimmäisaika pitenee 200 päivään nykyisestä 185 päivästä.

Sovitellun työttömyysetuuden 36 kuukauden enimmäismaksuaika poistuu.

Vuorotteluvapaa vakinaistetaan

Vuorotteluvapaajärjestelmä vakinaistetaan vuoden 2010 alussa. Vuorotteluvapaan ehdot ja vuorottelukorvauksen määrä säilyvät ennallaan, mutta vuorottelun aikana kertyvän eläkkeen säännöt muuttuvat. Vuorottelukorvaus on 70 % siitä työttömyyspäivärahasta, jonka vuorottelija saisi työttömänä. Jos vuorottelijalla on vähintään 25 vuoden työhistoria, korvaus on 80 % työttömyyspäivärahasta.

Jatkossa vuorotteluvapaan aikana kertyy eläkettä 55 %:sta vuorottelua edeltäneestä palkasta. Aiemmin eläkettä on kertynyt 75 %:sta vuorottelua edeltäneestä palkasta.

Osasairauspäiväraha laajenee

Vuoden 2010 alusta alkaen osasairauspäivärahaa voidaan myöntää heti sairauspäivärahakauden omavastuuajan (1+9 päivää) jälkeen. Aiemmin osasairauspäiväraha on voitu myöntää vasta 60 sairauspäivärahapäivän jälkeen. Osasairauspäivärahan saaminen ei myöskään enää edellytä palkan alenemista 40-60 %, vaan työntekijä voi saada täyden palkan. Muutoin osasairauspäivärahan myöntämisen edellytykset säilyvät ennallaan.

Osasairauspäiväraha voidaan myöntää sairastuneelle työntekijälle, joka on sopinut osa-aikaisesta työnteosta työnantajan kanssa. Työntekijällä on oltava kokoaikainen työ ennen päivärahakautta ja työajan on vähennyttävä 40-60 % aiemmasta. Osa-aikainen työnteko ei saa vaarantaa sairaudesta toipumista. Osa-aikainen työhönpaluu on aina vapaaehtoinen järjestely ja vaatii sekä työntekijän että työnantajan suostumuksen. Osasairauspäivärahaa haetaan ja maksetaan Kelasta.

Osittainen hoitoraha nousee

Osittainen hoitoraha nousee vuoden 2010 alusta 70 eurosta 90 euroon. Osittaista hoitorahaa voidaan maksaa alle kolmevuotiaan lapsen vanhemmalle tai huoltajalle sekä ensi- ja toisluokkalaisten vanhemmille. Pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin kuuluvasta lapsesta osittaista hoitorahaa voi saada, kunnes hänen kolmas lukuvuotensa perusopetuksessa päättyy.

Hoitovapaasta sovitaan työnantajan kanssa. Osittaisen hoitorahan edellytyksenä on, että vanhemman työaika on lapsen hoidon vuoksi enintään 30 tuntia viikossa.

Isäkuukausi pitenee kahdella viikolla

Ensi vuoden alusta isäkuukausi pitenee 12 arkipäivällä. Isäkuukauden enimmäispituus on siten 36 arkipäivää. Isälle tulee oikeus neljän viikon ylimääräiseen isyysrahaan, jos hän käyttää vanhempainrahakaudesta vähintään kaksi viimeistä viikkoa.

Pidennys koskee perheitä, joiden oikeus vanhempainpäivärahaan alkaa vuoden 2010 puolella. Ensimmäisiä pidennettyjä isäkuukausia päästään viettämään syksyllä 2010.

Palkansaajan sosiaalivakuutusmaksut 2010

Prosenttia palkasta (muutos vuodesta 2009)

  • Työeläkemaksu, alle 53-vuotiaat: 4,5 % (+ 0,2)
  • Työeläkemaksu, 53 vuotta täyttäneet: 5,7 % (+ 0,3)
  • Työttömyysvakuutusmaksu: 0,4 % (+ 0,2)
  • Sairausvakuutuksen päivärahamaksu: 0,93 % (+ 0,23)
  • Sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu: 1,47 % (+ 0,19)

Työsuhdematkalippu muuttuu

Työsuhdematkalippu muuttuu vuonna 2010 verovapaaksi tuloksi 300 euroon asti. Sen ylittävä osa on veronalaista tuloa 600 euroon asti ja 600 euroa ylittävältä osalta taas verovapaata 3400 euroon asti.

Kokonaan verovapaa, enintään 300 euron työsuhdematkalippu ei edellytä työntekijän todellisten asunnon ja työpaikan välisten matkakustannusten selvittämistä.

Tuloverotukseen pieniä muutoksia

Ansiotulojen veroperusteet lievenevät jonkin verran vuoden 2010 alussa. Lievennyksillä pyritään kompensoimaan ansiotason nousun ja palkansaajamaksujen korotusten verotusta kiristävää vaikutusta. Lisäksi kunnallisverotuksen perusvähennyksen enimmäismäärä nousee, mikä keventää pienituloisimpien verotusta. Myös eläkeläisten verotusta kevennetään niin, että eläketulon veroaste pidetään korkeintaan palkkatulon veroasteen tasolla.

TE-keskusten tehtävät ELY-keskuksiin, työsuojeluvalvonta aluehallintovirastoihin

Työsuojelupiirit, lääninhallitukset, työ- ja elinkeinokeskukset, alueelliset ympäristökeskukset, ympäristövirastot ja tiepiirit lakkautetaan vuodenvaihteessa. Niiden tehtävät kootaan ja organisoidaan uudelleen kahteen uuteen viranomaiseen: elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen (ELY) sekä aluehallintovirastoon (AVI). ELY-keskuksia perustetaan 15 ja aluehallintovirastoja kuusi.

ELY-keskukset vastaavat niistä tehtävistä, jotka aiemmin kuuluivat TE-keskuksille, alueellisille ympäristökeskuksille, tiepiireille sekä lääninhallitusten liikenne- ja sivistysosastoille. Keskuksiin siirtyy hoidettavaksi myös osa Merenkulkulaitoksen sekä ympäristölupaviranomaisten tehtävistä.

Aluehallintovirastot hoitavat alueillaan lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä. Niiden perustamisen myötä kahdeksasta työsuojelupiiristä muodostetaan viisi aluehallintoviraston työsuojelun vastuualuetta.