Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Vuorotteluvapaa muuttuu syysku…

Uutinen

Vuorotteluvapaa muuttuu syyskuun alusta

Hallitus esittää vuorotteluvapaan ehtojen tiukentamista. Jatkossa vapaalle voi jäädä vasta tehtyään ensin työtä 16 vuotta. Muutokset koskevat kuitenkin melko pientä osaa vapaan käyttäjistä.

Hallitus antoi viime viikolla eduskunnalle lakiesityksen vuorotteluvapaan tiukennuksista. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan syyskuun alussa.

Suurin muutos on se, että vuorotteluvapaalle voi tulevaisuudessa jäädä vasta oltuaan ensin 16 vuotta työelämässä. Tähän asti kymmenen vuotta on riittänyt.

Sijaisella puolestaan täytyy olla takanaan vähintään kolme kuukautta työttömyyttä, ellei hän ole alle 25-vuotias, yli 55-vuotias tai alle 30-vuotias vastavalmistunut. Edellä mainituille riittää yhden päivän työttömyys kuten ennenkin.

Tulevaisuudessa vuorotteluvapaalta ei myöskään voi jäädä suoraan eläkkeelle, vaan vuorotteluvapaa tulee aloittaa ennen kuin täyttää 60 vuotta.

Vapaa edistää työssä jaksamista

SAK:n ekonomisti Joonas RahkolaSAK:ta neuvotteluissa edustanut ekonomisti Joonas Rahkola uskoo, että vuorotteluvapaa toimii jatkossakin keinona edistää työssä jaksamista.

– Samalla se tarjoaa työmahdollisuuden työttömälle. Toki muutokset lykkäävät joidenkin suunnitelmia jäädä vuorotteluvapaalle, mutta minusta järjestelmä elää ja voi hyvin tiukennusten jälkeenkin.

Rahkolan näkemyksen mukaan muutokset koskevat melko pientä osaa vuorotteluvapaan käyttäjistä.

– Tähänkin asti vapaalle on yleensä jääty vasta pitkän työhistorian jälkeen.

Korvaukset pysyvät ennallaan

Rahkola pitää tärkeänä, että vuorotteluvapaan korvausta ei heikennetty. Korvaus on työhistorian pituudesta riippuen 70 tai 80 prosenttia työttömyyspäivärahasta, johon henkilöllä olisi oikeus työttömäksi jäädessään.

– Jatkossakin vapaalla voi tehdä mitä haluaa. Se on olennaista, kun halutaan edistää työssä jaksamista.

Vuorotteluvapaan muutos on asiaa pohtineen työryhmän esityksen mukainen. Lue tarkemmat tiedot vapaan yksityiskohdista työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta.