Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Vuodenvaihteen muutoksia lains…

Uutinen

Vuodenvaihteen muutoksia lainsäädännössä ja sosiaaliturvassa

Kuva: Robbie Biller. CC BY 2.0

Vuoden 2012 alussa tulee voimaan joukko säännöksiä, jotka mm. parantavat vuokratyöntekijöiden asemaa, nostavat työttömyysturvaa ja toimeentulotukea ja korottavat sosiaalivakuutusmaksuja. Myös työntekijöiden ansioverotukseen ja verovapaisiin korvauksiin on tulossa muutoksia.

Vuokratyöntekijöiden oikeuksiin kohennuksia

Työsopimuslakiin lisätyt vuokratyödirektiivin edellyttämät säännökset tulevat voimaan alkuvuodesta. Uusien säännösten mukaan käyttäjäyrityksellä on velvollisuus tiedottaa vapautuvista työpaikoista myös vuokratyöntekijöille. Lisäksi vuokratyöntekijöillä on oikeus käyttää niitä käyttäjäyrityksen palveluja, joita käyttäjäyritys tarjoaa myös omille työntekijöilleen, esimerkiksi ruokalaa.

Vuokratyöntekijöiden työsuhteessa sovellettaviin vähimmäistyöehtoihin on tehty tarkennus niitä tilanteita varten, joissa vuokratyöntekijän työsuhteeseen ei sovelleta mitään työehtosopimusta.

Lähetetyistä työntekijöistä annettua lakia on muutettu puolestaan siten, että lähetettyjen vuokratyöntekijöiden työehdot määräytyvät jatkossa samoin perustein kuin Suomesta palkattujen vuokratyöntekijöiden työehdot.

Työsuojelun yhteistoiminta tukemaan työssä jatkamista

Työsuojelun yhteistoiminnan piiriin kuuluviin asioihin on nyt kirjattu myös työssä jatkamista tukevat kehittämistavoitteet ja -ohjelmat. Työsuojelun yhteistoiminnan osapuolia ovat työpaikan työsuojeluvaltuutettu ja työsuojelupäällikkö sekä henkilökohtaisissa asioissa työntekijä ja hänen lähiesimiehensä. Lain mukaan työsuojelun yhteistoiminnassa käsitellään kaikki ne asiat, joilla voi olla vaikutusta työntekijän turvallisuuteen, terveyteen tai työkykyyn. Lain noudattamista valvoo työsuojeluviranomainen.

Työttömyysturva paranee

Vuonna 2012 työttömyysturvan peruspäiväraha, ansioturvan perusosa ja työmarkkinatuki nousevat 31,36 euroon päivässä (25,74 e/pv vuonna 2011). Korotuksen myötä peruspäiväraha ja työmarkkinatuki nousevat noin 120 eurolla kuukaudessa. Ansiopäivärahat nousevat noin 66&#;8211210 eurolla kuukaudessa. Korotukset perustuvat hallitusohjelmaan ja lakisääteisiin indeksikorotuksiin.

Sovitellun päivärahan työaikaraja nousee nykyisestä 75 prosentista 80 prosenttiin. Näin yhä useampi osa-aikatyöntekijä pääsee sovitellun päivärahan piiriin. Korotus perustuu marraskuussa hyväksyttyyn raamisopimukseen.

Lyhennetylle työviikolle lomautetut työntekijät saavat jatkossakin täyden työttömyyspäivärahan lomautuspäiviltä. Vuodesta 2010 alkaen voimassa ollut väliaikainen lainsäädäntö vakinaistetaan raamisopimuksen mukaisesti 1.1.2012. Laki koskee työntekijöitä, joiden viikoittaista työaikaa on lyhennetty lomautuksella vähintään yhdellä työpäivällä.

Toimeentulotukeen ja asumistukeen korotuksia

Toimeentulotuen perusosat nousevat indeksikorotusten ja hallitusohjelman tasokorotusten myötä. Vuonna 2012 yksinasuvan henkilön toimeentulotuen perusosa on 461,05 euroa kuukaudessa (419,11 e/kk vuonna 2011). Alaikäisten lasten perusosat nousevat vastaavasti 13,33–17,60 eurolla kuukaudessa. Yksinhuoltajille perusosa maksetaan jatkossa korotettuna, jolloin sen suuruus on 507,13 euroa kuukaudessa.

Yleisen asumistuen perusomavastuun tulorajat nousevat 120 eurolla kuukaudessa. Korotuksilla varmistetaan se, etteivät työttömyysturvan korotukset pienennä asumistukea. Joillain asumistuen saajille tuki voi hieman nousta.

Osa sosiaalivakuutusmaksuista nousee

Palkansaajien työeläkemaksu ja sairausvakuutusmaksu nousevat ensi vuonna jonkin verran kuluvaan vuoteen nähden. Työeläkemaksun nousua kompensoidaan tuloverotuksessa raamisopimuksen mukaisesti.

Palkansaajan sosiaalivakuutusmaksut vuonna 2012, prosenttia palkasta
(muutos vuodesta 2011, prosenttiyksikköä)

<style>table.taulukko#id5164302 { border-left-width: 1px; border-top-width: 1px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px;}table.taulukko#id5164302 th { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;}table.taulukko#id5164302 td { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;} th#id5164302_1 { width: 50%; } td#id5164302_1 { width: 50%; } th#id5164302_2 { width: 20%; } td#id5164302_2 { width: 20%; } </style><table class=”taulukko” id=”id5164302″ width=”70%” border=”1″ cellpadding=”2″ cellspacing=”0″>

Työeläkemaksu, alle 53-vuotiaat

5,15 % (+0,45)

Työeläkemaksu, 53 vuotta täyttäneet

6,5 % (+0,5)

Työttömyysvakuutusmaksu

0,6 % (-)

Sairausvakuutuksen päivärahamaksu

0,82 % (-)

Sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu

1,22 % (+0,03)

Lisätietoja työttömyysturvan, muun sosiaaliturvan ja sosiaalivakuutusmaksujen muutoksista löytyy sosiaali- ja terveysministeriön nettisivuilta.

Osa-aikaeläkkeeseen pieniä viilauksia

Laissa on nyt säädetty, miten osa-aikaeläkettä maksetaan, kun työntekijällä ei ole irtisanomisaikana työssäolovelvoitetta. Vuoden vaihteen jälkeen osa-aikaeläkettä maksetaan korkeintaan kuusi viikkoa irtisanomisajalta, jos osa-aikaeläkkeellä oleva irtisanotaan eikä työntekijällä ole työntekovelvoitetta irtisanomisaikana.

Osa-aikaeläkkeen määrä tarkistetaan vuoden 2012 alusta lukien vasta silloin, kun osa-aikatyön ansiotuloissa on tapahtunut pysyvä vähintään viidentoista prosentin muutos. Aikaisemmin raja on ollut kymmenessä prosentissa. Osa-aikaeläkkeen saajien kannalta muutos parantaa eläkettä niissä tapauksissa, joissa osa-aikatyön ansiotulot ovat nousseet pysyvästi 10–15 prosenttia.

Työeläkeote täydentyy

Työeläkeotteessa näkyy vuoden vaihteen jälkeen myös valtion, kuntien ja kirkon palvelussuhteet. Työntekijöiden kannattaa tarkistaa otteen tiedot huolellisesti, jotta mahdolliset puutteet tai virheet saadaan korjattua.

Ryhmähenkivakuutuksen edunsaajien joukko laajenee

Työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen edunsaajia ovat vastaisuudessa puolison lisäksi kaikki alle 22-vuotiaat lapset. Tähän saakka edunsaajina on ollut puoliso, alle 18-vuotiaat lapset sekä 18–21-vuotiaat opiskelevat lapset. Muutoksen myötä edunsaajien määrä kasvaa ja vanhempansa menettäneiden nuorten turva paranee.

Lisätietoja ryhmähenkivakuutuksen muutoksista löytyy SAK:n uutisesta 14.10.2011.

Tuloverotukseen muutoksia

Ansiotuloveroperusteita tarkistetaan 3,3 prosentilla, mikä vähentää valtion verotuloja noin 400 miljoonaa euroa. Pienituloisten verotuksen keventämiseksi työtulovähennystä ja kunnallisverotuksen perusvähennystä kasvatetaan kumpaakin 200 miljoonalla eurolla. Lisäksi raamisopimuksen mukaisesti työntekijöiden työeläkemaksun nousua hyvitetään jonkin verran keventämällä tuloverotusta 0,2 prosenttiyksiköllä.

Kunnallisverotus kiristyy vuonna 2012 keskimäärin 0,08 prosenttiyksikköä. Kuntien keskimääräinen veroprosentti on ensi vuonna 19,25. Tuloveroprosenttiaan nostaa 91 kuntaa ja sitä laskee kolme kuntaa.

Kilometrikorvaus alenee

Verovapaan kotimaan kokopäivärahan suuruus vuonna 2012 on 36 euroa, osapäivärahan 16 euroa ja ateriakorvauksen 9 euroa (34, 16 ja 8,50 euroa vuonna 2011).

Verovapaa kilometrikorvaus on ensi vuonna 45 snt/km (46 snt/km vuonna 2011). Kilometrikorvauksen aleneminen johtuu siitä, että laskennassa otetaan muuttuvien kustannusten lisäksi huomioon kiinteitä kuluja, jotka ovat alentuneet. Kiinteitä kuluja ovat laskeneet reaalikoron aleneminen inflaation kiihtymisen johdosta sekä kahdenkymmenen eniten myydyn auton keskihinnan aleneminen.

Lisätietoja verojen ja verovapaiden korvausten muutoksista löytyy valtiovarainministeriön sivuilta.