Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset VAKL vie Kiinan työläisten oik…

Uutinen

VAKL vie Kiinan työläisten oikeuksien polkemisen ILO:n käsittelyyn

Kiinan työläisten mielenosoitukset vaimenivat.

Kiinan työläisten maaliskuun alussa aloittamat mielenosoitukset vaimenivat kuun lopulla jatkuttuaan laajoina useita viikkoja. Osin se johtui pidätyksistä ja viranomaisten väkivaltaisista keinoista, osin mielenosoittajien eräiden taloudellisten vaatimusten toteuttamisesta.

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL päätti maaliskuun lopulla, että se vie Kansainvälisen työjärjestön ILO:n käsittelyyn mieltään osoittaneiden työläisten oikeuksien polkemisen.

Avoimet protestit olivat Kiinan laajimpia yli kymmeneen vuoteen. Daqingin öljyntuotantoalueella irtisanotut työläiset vaativat sosiaalietujensa ja -maksujensa äkillisten huononnusten peruuttamista. Enimmillään valtiollisen öljy-yhtiön toimistorakennuksen ympärille ja tiloihin kerääntyi 50 000 protestoijaa.

Daqingissa aktiivit perustivat väliaikaisen toimintakomitean, joka toimi itsenäisesti Kiinan virallisen ay-organisaation ulkopuolella. Brysselissä päämajaansa pitävä kansainvälinen ay-federaatio ICEM ilmoittaa olleensa yhteydessä toimintakomiteaan ja ilmaisseensa sille täyden tukensa. ICEM on lähestynyt myös Kiinan virallista ay-organisaatiota ACFTU:ta ja pyytänyt siltä tietoa viime viikkojen tapahtumista.

Kamppailun kolmannella viikolla viranomaiset heittivät peliin satoja aseistautuneita poliiseja ja puolisotilaallisten yksiköiden jäseniä. Vastakkaisasettelu johti väkivaltaisiin yhteenottoihin. ICEM:n mukaan viranomaiset ovat pidättäneet mielenosoituksessa puheen pitäneen 50-vuotiaan naisen ja pahoinpidelleet häntä. Nainen on aloittanut pidätyskeskuksessa nälkälakon.

Öljy-yhtiö ilmoittaa hyväksyneensä osan mielenosoittajien taloudellisista vaatimuksista ja lisäksi korottavansa niiden työläisten palkkoja, joiden sukulaiset pidättyvät osallistumasta mielenosoituksiin.

Huhtikuun alkupäivinä tilanne Daqingissa oli jännittynyt. Aiemmin työläisten itsenäinen organisoituminen ja liikehdintä ovat johtaneet avainhenkilöiden pidättämiseen ja monivuotisiin vapausrangaistuksiin.

Liaoyangissa mielenosoituksiin osallistui 30 000 työläistä, jotka työskentelevät noin 20 eri tehtaassa. Liikehdinnän syynä olivat maksamattomat palkat ja alueen hallinnon ja liike-elämän huipulla esiintyvä korruptio.

Näkyvässä roolissa tapahtumiin osallistunut Yao Fuxin pidätettiin maaliskuun 17. päivänä. Hänen kohtalonsa on epävarma, ja pahimpien epäilyjen mukaan hän on kuollut viranomaisten pahoinpitelemänä. Myös kolme muuta työläisjohtajaa on pidätetty Liaoyangissa. Heitä syytetään laittomien kokousten ja marssien järjestämisestä.

Maaliskuun puolivälissä yli tuhat tekstiilityöläistä meni lakkoon Guangyangissa. VAKL:n mukaan poliisi pidätti kymmenkunta lakkolaista ja hakkasi useita lakkovahteja.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut