Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Vakituisia työntekijöitä korva…

.

Uutinen

Vakituisia työntekijöitä korvataan harjoittelijoilla

Vakituisia työntekijöitä korvataan harjoittelijoilla lähes kolmanneksella SAK:laisista työpaikoista. Erityisesti niin tapahtuu yksityisillä palvelualoilla, joissa yli 40 prosentilla työpaikoista harjoittelijoita käytetään säännöllisesti tai joskus korvaamaan vakituista työvoimaa. Myös julkisella sektorilla käytäntö on lähes yhtä yleinen.

Opiskeluun liittyviä harjoittelijoita on ollut kaikilla SAK:laisilla aloilla runsaasti. Sen sijaan työllistämistoimiin liittyvässä harjoittelussa alakohtaiset erot ovat suuria. Työttömiä harjoittelijoita on käytetty eniten julkisella sektorilla (58 %:lla työpaikoista) ja palvelualoilla (55 %:lla työpaikoista). Kuljetusalalla ja erityisesti teollisuudessa heitä on ollut selvästi vähemmän. Tiedot käyvät ilmi SAK:n luottamushenkilöpaneelista.

– On hyvä, että työttömille ja opiskelijoille on tarjolla harjoittelupaikkoja. On kuitenkin huolehdittava nykyistä paremmin siitä, että harjoittelijoilla ei korvata vakituista työvoimaa, huomauttaa SAK:n työllisyysasioiden päällikkö Pirjo Väänänen.

– Harjoittelujaksojen kautta työtön voi parhaimmillaan löytää kaipaamansa työpaikan ja työnantaja pätevän työntekijän. Kyselyn mukaan harjoittelijoita on jakson päätyttyä työllistynyt samalle työpaikalle usein lähes viidenneksessä työpaikoista ja muutaman kerran lähes kolmella viidestä työpaikasta, toteaa Väänänen.

Harjoittelijoiden ohjausta kehitettävä

Harjoittelijoiden ohjauksen suunnittelussa ja myös sen toteuttamisessa olisi Väänäsen mukaan vielä parantamisen varaa. Muut työntekijät kokevat harjoittelijoiden ohjauksen usein kuormittavaksi, eikä työnohjaukseen luottamusmiesten mukaan yleensä anneta tarpeeksi ohjausta. Lisäksi suurin osa (59 %) ei saa siitä mitään korvausta.

Vain reilulla neljänneksellä työpaikoista (29 %) harjoittelijoiden ottamisesta on sovittu yhdessä henkilöstön edustajien kanssa yt-menettelyssä, vaikka yt-lain mukaan niin tulisi tehdä kaikilla yli 20 henkilön työpaikoilla. Parhaiten tässä asiassa toimitaan suurilla, yli 250 henkilön työpaikoilla.

Luottamushenkilöpaneelissa kysyttiin maaliskuussa työllistymistoimiin ja opintoihin liittyvästä harjoittelusta työpaikoilla.  Kyselyyn vastasi 1220 SAK:laisten ammattiliittojen luottamushenkilöä.