Vähäinen koulutus altistaa pitkäaikaiselle työttömyydelle
Erityisen heikossa asemassa työmarkkinoilla ovat vähän koulutetut ja ikääntyneet työnhakijat. SAK:n selvitys osoittaa, että pohjimmiltaan rakennetyöttömyys on tahmeaa suhdannetyöttömyyttä, jonka lääkkeeksi tarvitaan talouskasvua.
Selvityksen mukaan koulutuksen puute ja korkea ikä vähentävät merkittävästi todennäköisyyttä työllistyä. Näihin ryhmiin kuuluvia työttömiä työnhakijoita oli vuoden 2014 lopulla jo yli 150 000, eli kyse on suuren mittaluokan ongelmasta.
– Erityisesti ikääntyneiden ja matalasti koulutettujen työnhakijoiden asemaa on parannettava, jotta vältämme 1990-luvun suurtyöttömyyden toistumisen. Työnhaun pidentyessä mahdollisuudet työllistyä heikkenevät jyrkästi oli työttömän tausta millainen tahansa, huomauttaa SAK:n projektiekonomisti Matias Luukkanen.
– Heikossa suhdannetilanteessa kuka tahansa voi joutua pitkittyvän työttömyyden noidankehään. Tärkeintä on katkaista työttömyys tarjoamalla työtä tai työvoimapoliittisia toimia.
SAK esittää työttömyysetuudella kouluttautumisen helpottamista luopumalla koulutukseen liittyvästä tarveharkinnasta.
– Heikon taloustilanteen vuoksi kaikille ei löydy töitä. Työvoimapalvelujen painopiste tulisi siirtää työkykyä ylläpitävien toimintojen suuntaan. Riittävät voimavarat työvoimapalvelujen laadun ylläpitämiseksi ovat pidemmän päälle kannattavia koko kansantaloudelle. Keppiä heiluttamalla ei kukaan mene töihin, jos töitä ei ole tarjolla, Luukkanen huomauttaa.