Uusittu työsuojelun valvontalaki voimaan
Työsuojeluvaltuutettujen asema paranee ja lain valvonta tiukentuu
Tänään voimaan tuleva uusittu työsuojelun valvontalaki takaa työsuojeluvaltuutetuille minimiajan tehtävän hoitamiseen ja lisää työntekijöiden ja työnantajien yhteistoimintaa työpaikan työsuojelutyössä. Myös lain valvonta tiukentuu.
Työsuojelun valvontaa ja työpaikan työsuojeluyhteistoimintaa koskeva uusi laki (HE 94/2005, Säädöskokoelma 44/2006) on työturvallisuuslain ohella keskeinen työsuojelua työpaikoilla säätelevä laki. Työturvallisuuslaki uudistettiin vuonna 2003.
– Työpaikalla tulee jatkossa entistä laajemmin käsitellä yhdessä kaikki työntekijöiden turvallisuuteen, terveyteen ja työkykyyn vaikuttavat asiat jo valmisteluvaiheessa. Näitä ovat myös mm. työvoiman merkittävät vähennykset, sanoo SAK:n lakimies Timo Koskinen.
Työsuojeluvaltuutettujen toimintaedellytyksiä parantaa lakiin sisältyvä määräys tehtävän hoitamiseen käytettävästä minimiajasta. Sen mukaan työsuojeluvaltuutetulla on oikeus käyttää vähintään tunti viikossa työsuojeluasioiden hoitamiseen, jos työpaikalla on vähintään 10 työntekijää. Uudistetun lain mukaan valtuutetun tehtävän hoidon edellyttämä koulutus on järjestettävä kahden kuukauden kuluessa valinnasta.
– Työntekijät voivat valita työsuojeluvaltuutetun aina kun haluavat. Tätä oikeutta työntekijöiden olisi hyvä työpaikoilla myös käyttää, Timo Koskinen korostaa.
Työsuojeluviranomaisten velvollisuus valvoa lain noudattamista tiukentuu. Mikäli viranomaiset toteavat työpaikan työsuojelussa lieviksi katsottavia puutteita tai laiminlyöntejä, tulee viranomaisen antaa ns. toimintaohje puutteiden korjaamiseksi. Vakavammissa lain rikkomuksissa viranomainen voi antaa työnantajalle kehotuksen poistaa havaittu epäkohta.
– Pelkkä neuvonta selkeissä laiminlyöntitilanteissa ei ole jatkossa enää mahdollista, Timo Koskinen sanoo.
Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat päässeet yhteisymmärrykseen myös ns. yhteisten työpaikkojen eli työpaikkojen, joilla on useiden eri työnantajien palveluksessa olevia työntekijöitä, henkilöstöedustuksen kehittämisestä. Erikseen vuoden 2006 puolivälissä voimaan tulevilla valvontalakiin tehtävillä lisäyksillä taataan kaikille yhteisille työpaikoille työsuojeluvaltuutettu, jolla on oikeus seurata ja selvittää kaikkien työpaikalla työskentelevien työntekijöiden, työnantajien ja yrittäjien työturvallisuusasioita.
– Kesällä voimaan tulevalla lakimuutoksella taataan työsuojeluvaltuutetuille erikseen mm. ajankäyttö- ja tiedonsaantioikeus suhteessa yhteisten työpaikkojen kaikkiin toimijoihin. Kyseessä on merkittävä henkilöstön edustajien asemaan tuleva parannus, Timo Koskinen sanoo.
Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta (pdf, Suomen säädöskokoelma 26.1.2006)
Lisätietoja
SAK:n lakimies Timo Koskinen, puh. 040 731 2387