Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Uusi yhdenvertaisuuslaki torju…

SAK olisi toivonut järjestöille kanneoikeutta.

Uutinen

Uusi yhdenvertaisuuslaki torjuu syrjintää

SAK on tyytyväinen uudistettuun yhdenvertaisuuslakiin. Laki on askel eteenpäin työelämässä tapahtuvan syrjinnän ehkäisyssä ja poistamisessa. Samassa yhteydessä uudistettiin myös tasa-arvolaki.

Anu-Tuija LehtoUusi yhdenvertaisuuslaki lisää työnantajan velvollisuutta edistää yhdenvertaisuutta ja poistaa syrjintää. Vähintään 30 työntekijän työpaikassa on tehtävä suunnitelma, josta selviää, miten työnantaja edistää yhdenvertaisuutta. Lisäksi luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille tulee oikeus saada tietää työnantajan suunnittelemista toimista.

Uudistettu yhdenvertaisuuslaki ja siihen liittyvät muut lakiuudistukset tulevat voimaan vuoden 2015 alusta. Uudistuksen myötä vähemmistövaltuutetusta tulee yhdenvertaisuusvaltuutettu ja hänen toimivaltansa laajenee työelämään.

– Toivomme, että valtuutettu on aktiivisesti mukana edistämässä työelämän yhdenvertaisuutta ja että yhdessä työnantajien ja muiden kansalaisjärjestöjen kanssa voimme entistä tehokkaammin edistää työntekijöiden hyvinvointia työpaikoilla, sanoo SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto.

Järjestöjen kanneoikeus jäi uupumaan

SAK olisi toivonut lakien valvontaan enemmän resursseja ja kanneoikeuden säätämistä järjestöille. Anu-Tuija Lehdon mukaan valvonta jää nyt pääosin ammattiliitoille.

– Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvissä asioissa järjestöjen kanneoikeudella olisi merkitystä. Syrjintä koskee tyypillisesti useita henkilöitä samanaikaisesti. Esimerkiksi taloudellisista ja tuotannollisista syistä tapahtuvat irtisanomiset kohdistetaan usein iäkkäämpiin työntekijöihin.