Uusi opas antaa käytännön ohjeita työelämän yhdenvertaisuuteen
Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut oppaan yhdenvertaisuuden edistämisestä ja syrjinnän torjumisesta työpaikoilla. Monimuotoisuus &#;8211 työelämän mahdollisuus -oppaassa annetaan käytännön ohjeita syrjinnän tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen työpaikalla.
Yhdenvertaisuus edellyttää, ettei ketään syrjitä työhönotossa tai palkkauksessa iän, terveydentilan, sukupuolen tai esimerkiksi etnisen alkuperän perusteella. Kaikilla työntekijöillä tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet henkilöstökoulutukseen, työssä etenemiseen ja työskentelyyn ilman häirintää.
Yhdenvertaisuuteen kuuluu myös työntekijöiden tasapuolinen kohtelu. Myöskään osa- ja määräaikaisia työntekijöitä ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan kokoaikaisten ja vakituisten kanssa vain sen takia, että he ovat pätkätyöläisiä. Myös määräaikaisilla on oikeus työterveyshuoltoon ja osa-aikaisilla pekkaspäiviin.
– Yhdenvertaisuus ei vielä toteudu työelämässä niin kuin pitäisi, oppaan laatimiseen osallistunut SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto sanoo. – Ulkomaisen työntekijän euro on SAK:laisten liittojen ja luottamusmiesten mukaan vain 50 senttiä ja naisen jo tutuiksi tulleiden tilastojen mukaan 80 senttiä.
– Yhdenvertaisuuden toteutumiseksi on tärkeää, että työpaikalla keskustellaan asiasta, Lehto korostaa. – Tarvittaessa kannattaa tehdä konkreettinen suunnitelma yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
Itse kunkin on hyvä kiinnittää huomiota siihen, mitä työpaikalla puhutaan ja miten siellä käyttäydytään.
– Vitsit homppelipojista tai romaneista eivät kuulu työpaikalle, Lehto huomauttaa.
Mahdolliseen häirintään työpaikalla pitää puuttua. Myös palkkausjärjestelmän oikeudenmukaiseen soveltamiseen on syytä kiinnittää huomiota. – Yhdenvertainen kohtelu edistää kaikkien työssä viihtymistä, Anu-Tuija Lehto muistuttaa.
Yhdenvertaisuus työelämässä tarkoittaa, että ihmisillä tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet työhön ja toimeentuloon riippumatta heidän kansalaisuudestaan, etnisestä alkuperästään, uskonnostaan tai vakaumuksestaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan, iästään, sukupuolestaan, sukupuoli-identiteetistään tai sukupuolensa kokemisesta tai siitä, onko heillä jokin vamma tai sairaus.