Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Uusi direktiivi tukee järjestö…

EU:ssa liikkuu paljon työntekijöitä maasta toiseen. Uudella direktiivillä pyritään turvaamaan heidän oikeuksiaan entistä paremmin.

Uutinen

Uusi direktiivi tukee järjestöjen kanneoikeutta – mutta ei riittävästi

Euroopan parlamentti hyväksyi maaliskuussa direktiivin työntekijöiden vapaasta liikkuvuudesta EU-maissa. Siihen sisältyvä ay-liikkeen ajama järjestöjen kanneoikeus ei toteutunut toivotulla tavalla, mutta tuo aiheen taas keskusteluun.

Direktiivi edellyttää, että jäsenvaltiot säätävät järjestöille oikeuden aloittaa oikeuskäsittely työntekijän puolesta. Toiminnalle täytyy olla työntekijän suostumus. Uusi direktiivi ei kuitenkaan sellaisenaan riitä turvaamaan siirtotyöläisten oloja – kuten ei nykyinen lainsäädäntömmekään.

SAK ajaa ammattiliitoille itsenäistä kanneoikeutta. Silloin työntekijän asiaa voitaisiin ajaa myös ilman hänen lupaansa. Se olisi tärkeää erityisesti monien ulkomailta tulleiden työntekijöiden kohdalla, jotka eivät usein tiedä omia oikeuksiaan tai pelkäävät työnantajaa, toteaa SAK:n maahanmuuttoasioiden asiantuntija Eve Kyntäjä.

– Alipalkkaukseen ja muihin epäasiallisiin työehtoihin voitaisiin puuttua esimerkiksi työntekijän jo lähdettyä maasta, Kyntäjä painottaa.

Yhtäläiset oikeudet siirtotyöntekijöille

Direktiivillä pyritään parantamaan liikkuvien työntekijöiden ja heidän perheenjäsentensä yhdenvertaista kohtelua ja ehkäisemään syrjintää.

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto pitää tärkeänä, että siirtotyöntekijöiden asemaan kiinnitetään huomiota.

– Suomeenkin heitä tulee yhä enemmän ja tapaukset ovat yhä kurjempia, jopa ihmiskauppaa esiintyy. Ongelmia on muun muassa asumisessa ja oikeudessa päästä lääkäriin.

Ammattiliittojen tietoon tulee jatkuvasti tilanteita, joissa siirtotyöntekijöille on osoitettu täysin ala-arvoisia asuntoja. Maaliskuun alussa Sähköliitto paljasti vuokrafirman majoittaneen virolaisia työntekijöitä täysin asuinkelvottomassa liiketilassa Vantaalla ja perineen siitä vielä vuokraa 300 euroa kuussa. 

SAK, Akava ja STTK tukevat komission esitystä liikkuvuuden toimeenpanodirektiiviksi sen puutteista huolimatta. Palkansaajakeskusjärjestöjen kanta direktiivistä FinUnionsin sivuilla.