Työväestön oikeudet suojelevat Kambodzhan teva-teollisuutta
Kambodzhan teva-teollisuus on viime kuukausina menestynyt hyvin huolimatta alan kansainvälistä kauppaa säännelleiden maakohtaisten kiintiöiden lopettamisesta vuoden 2005 alussa. Se on suurelta osin sen ansiota, että Kambodzhassa toimivissa teva-alan yrityksissä noudatetaan työelämän kansainvälisiä perusnormeja. Näin raportoi New York Times tuoreessa jutussaan Kambodzhan pääkaupungista Phnom Penhistä.
Lehden mukaan vaatealan suuret kauppaketjut, kuten GAP ja Marks & Spencer, tilaavat yhä Kambodzhasta, koska ne pitävät siellä omaksuttua eettisesti kestävää linjaa valttina tuotteiden markkinoinnissa.
Yhteistyön taustalla on Yhdysvaltojen kuusi vuotta sitten tekemä päätös, jolla USA:ssa tehtiin tilaa Kambodzhassa eettisesti hyväksyttävissä olosuhteissa valmistetuille tuotteille. Päätös sisälsi myös koulutusta työntekijöiden oikeuksien kunnioittamisesta kiinnostuneille yrityksille.
Maakohtaisten kiintiöiden lopettaminen teva-tuotteiden maailmankaupassa vahvisti entisestään Kiinassa toimivien tehtaiden kilpailukykyä. Se on heikentänyt vaarallisesti monen muun kehitysmaan asemaa kamppailussa tilauksista. Kiina on viime kuukausina rynninyt entistä vahvemmin myös EU-alueen teva-markkinoilla.
New York Timesin mukaan Kambodzha kulkee tällä alalla vastavirtaan. Siellä teva-työpaikkojen määrä on jopa kasvamassa.
New York Timesin juttu on luettavissa International Herald Tribunen verkkosivustossa:
Labor standards help Cambodia keep customers.
Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut Juhani Artto
juhani.artto@kaapeli.fi