Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työurille pituutta – hyödynnä …

Uutinen

Työurille pituutta – hyödynnä työterveyshuollon asiantuntemusta

Eteläsuomalaisilla työpaikoilla valtaosassa on tehty lakisääteinen sopimus työterveyshuollon kanssa. Palvelua ei kuitenkaan osata hyödyntää riittävästi.

Työsuojeluvalvonnan mukaan työnantajien kannattaisi hyödyntää paremmin työterveyshuollon palveluita esimerkiksi työoloista johtuvan kuormituksen hallinnassa. Yhteistyöllä voidaan löytää toimivia ratkaisuja ajankäyttöön tai liiallisesta työstä johtuvaan ylimääräiseen rasitukseen.

– Tiiviillä yhteistyöllä voidaan muun muassa vähentää sairauspoissaoloja ja edistää työurien pidentämistä, toteaa työsuojelutarkastaja Ulla Arvo Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Työterveyshuollon asiantuntemus voi olla hyödyksi myös työpaikan sisäilmaongelmissa. Yhteistyötä kannattaa tehdä myös silloin, kun sairaslomalta palaavan työntekijän työtehtäviä ja työolosuhteita on muokattava työkyvyn ylläpitämiseksi.

– Asetus hyvästä työterveyshuoltokäytännöstä edellyttää, että työpaikoilla seurataan työterveyshuollon vaikuttavauutta ja laatua eli sitä, tehdäänkö asiat oikein, SAK:n työympäristöasiantuntija Raili Perimäki painottaa.

Työntekijät tietämättömiä oikeuksistaan

Työnantajan tulee lain mukaan järjestää työntekijöilleen työterveyshuolto. Työterveyshuoltolaki ei kuitenkaan edellytä, että sairaudenhoito sisältyy palveluun. Sen järjestämisestä työnantaja voi päättää vapaasti.

– Työperäisten oireiden selvittely pitäisi aina aloittaa työterveyshuollossa. Työterveyshuollon tavoitteena on tunnistaa, mitkä sairaudet ja oireet johtuvat työstä, ja auttaa työantajaa poistamaan työpaikan vaarat ja riskit, Arvo muistuttaa.

Työntekijät eivät aina edes tiedä työpaikkansa työterveyshuollosta. Ongelma on yleisempää työpaikoilla, joiden työterveyshuoltosopimus ei sisällä sairaanhoitoa. Monet työntekijät ovat myös lakisääteisen työterveyshuollon ulkopuolella. 

Raili Perimäki– Esimerkiksi pätkätyöläinen voi olla työssä usealla työnantajalla, eikä kukaan ota vastuuta. Varhainen puuttuminen työkyvyssä havaittaviin ongelmiin on tällöin mahdotonta. Samoin vuokratyössä on ongelmia esimerkiksi kemikaaleille altistumisen seurannassa, Perimäki sanoo.

Työkykyvyn tukeminen lain määräämässä merkityksessä onkin mahdollista vain vakituisessa työsuhteessa, koska se edellyttää pitkäkestoista toimintaa esimieheltä.