Poikkeuksia jatketaan, koska koronavirusepidemia vaikeuttaa edelleen työnhakijoiden työllistymistä ja työttömien määrä on poikkeuksellisen korkea. Jo aiemmin kesäkuussa vuoden loppuun saakka jatkettiin muun muassa työttömyysturvan omavastuuajan poistumista ja työttömyyspäivärahan työssäoloehdon lyhentymistä.
Tarkemmat tiedot lokakuun lopusta joulukuun loppuun asti jatketuista poikkeuksista löytyvät alla olevasta listasta.
Nämä lakimuutokset ovat voimassa joulukuun loppuun 2020 saakka.
Työttömyysetuuden määrään vaikuttavat kaikki ansiotulot, jotka ylittävät suojaosan. Suojaosa tarkoittaa sitä rahamäärää, jonka voi ansaita ilman, että se vaikuttaa työttömyysetuuteen.
Normaalisti suojaosa on 300 euroa kuukaudessa (279 euroa neljän kalenteriviikon aikana). Se on korotettu väliaikaisesti 500 euroon kuukaudessa (465 euroon neljän kalenteriviikon aikana).
Suojaosan korotus koskee myös jo ennestään työttömyysetuuden sovittelun piirissä olevia työttömyysturvan saajia. Sitä sovelletaan kuitenkin vain niihin työttömyysetuuksiin, joiden hakujakso on alkanut 1.6.–31.12.2020.
Liikkuvuusavustusta voi saada työttömyysturvaan oikeutettu henkilö, joka ottaa vastaan kaukana asuinpaikastaan sijaitsevan työn. Sitä voidaan maksaa myös silloin, kun työntekijä muuttaa vastaavalta etäisyydeltä työn takia.
Liikkuvuusavustusta voidaan väliaikaisesti maksaa sekä kokoaika- että osa-aikatyössä käyvälle työntekijälle, jos hänen päivittäisen työhön liittyvän matkansa kesto ylittää työn alkaessa kaksi tuntia. Normaalisti matkan pitää kestää kokoaikatyössä vähintään kolme tuntia ja osa-aikatyössä vähintään kaksi tuntia. Muutos koskee niitä työsuhteita, jotka ovat alkaneet tai alkavat aikaisintaan 12.6.2020. Jos työsuhde alkaa 31.12.2020 jälkeen, muutosta ei enää sovelleta.
Liikkuvuusavustusta voi hakea omasta työttömyyskassasta tai Kelasta. Avustusta maksetaan, jos työsuhde kestää vähintään kaksi kuukautta. Työsuhteen kestosta riippuen liikkuvuusavustusta voi saada 30–60 päivän ajan. Se on saman suuruinen kuin peruspäiväraha ja työmarkkinatuki.
Tutustu SAK:n tietopakettiin koronavirusepidemian vaikutuksista työhön.
Naisten euro on yhä 83 senttiä. Palkoista puhuminen tuo esiin palkkauksen mahdolliset epäkohdat ja lisää työelämän tasa-arvoa, kirjoittaa SAK:n lakimies @AnuTuijaLehto. #naistenpäivä#tasaarvo#palkkaavoimuushttps://t.co/11kbalvrfB