Työryhmä suosittelee ohjeistusta sairauslomien määräämiseen
Lääkärien käytössä oleva ohjeistus sairauslomien tarpeesta ja kestosta lisäisi potilaiden yhdenvertaisuutta, sanoo SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring. Tänään loppuraporttinsa jättänyt työryhmä suosittelee yleisluontoisen ohjeistuksen laatimista.
Tällä hetkellä samasta sairaudesta kirjoitetaan hyvin eripituisia sairauslomia samaa työtä tekeville henkilöille. Arviot sairauspoissaolon tarpeesta ja kestosta vaihtelevat johtuen muun muassa lääkärin kokemuksesta ja vallitsevista hoitokäytännöistä.
– Yleisluontoinen toimintamalli lääkäreille sairausloman kirjoittamisesta on kannatettava. Ruotsin mallin mukainen sairaus- tai diagnoosikohtainen ohjeistus ei ole kuitenkaan perusteltu, Kari Haring linjaa.
Hänen mukaansa Lääkäriseura Duodecimin ylläpitämiin Käypä hoito -suosituksiin voitaisiin liittää sairauslomien kestoa koskevia linjauksia, joissa huomioitaisiin erilaisten töiden kuormittavuus.
Kari Haring korostaa, että sairauspoissaolon tarve ja kesto määräytyvät aina yksilöllisesti. Siksi samastakin sairaudesta voidaan määrätä eripituisia sairauslomia.
– Lääkärin on sairauslomaa määrätessään huomioitava työolosuhteet, potilaan muut mahdolliset sairaudet ja yleinen terveydentila. Ohjeistus voi toimia suosituksena, mutta se ei saa olla sitova eikä siitä saa muodostua sairauslomille maksimi- tai minimipituutta.
Kari Haring oli SAK:n edustaja työryhmässä, jonka tehtävänä oli selvittää ohjeistuksen tarvetta. Työryhmän loppuraportti julkistettiin tänään.