Työryhmä: Ihmiskaupan uhrien suojelemiseksi tarvitaan oma laki
Ihmiskaupan torjumisen ja sitä koskevan lainsäädännön kehittämistarpeita pohtinut työryhmä jätti tänään esityksensä ministeri Astrid Thorsille.
Ihmiskaupasta tulisi ryhmän mukaan säätää oma lakinsa, joka sisältäisi mm. pykälät uhrien auttamisesta sekä vastuista ja tietojen välittämisestä eri viranomaisten välillä.
Ay-liikettä koskettaa erityisesti työvoiman väärinkäyttöön liittyvä ihmiskauppa ja pakkotyö. Kansainvälisen työjärjestön (ILO) arvion mukaan pakkotyötä tekeviltä työntekijöiltä jää vuosittain saamatta palkkoja miljardeja dollareita. Ihmiskauppa onkin huume- ja asekaupan ohella yksi kannattavimmista bisneksistä maailmassa.
Ihmiskauppa on monimutkainen ongelmavyyhti, jota ei yksin Suomesta käsin voida ratkaista, SAK:ta työryhmässä edustanut lakimies Anu-Tuija Lehto myöntää.
– Tärkein tavoite on estää ihmiskauppaa mahdollisimman tehokkaasti, jotta kukaan ei joutuisi uhriksi. Se taas edellyttää parempaa elintasoa lähtömaissa, sosiaalista ja taloudellista hyvinvointia sekä demokratiaa ja ihmisoikeuksien kunnioittamista, Lehto listaa.
Olennaista on, että Suomi on asiassa aloitteellinen ja tekee nykyistä selvästi enemmän Suomen yhteistyötä lähtömaiden ja kansainvälisten järjestöjen kanssa.
Ammattiliittojen ja työnantajien tehtävänä on valvoa, että työntekijöiden asiat ovat kunnossa. Alihankintatilanteissa työnantajan on syytä selvittää sopimuskumppaniensa taustat, Lehto muistuttaa.
– Huolellisella selvittämisellä estetään väärinkäytöksiä ja vaikeutetaan ihmiskauppiaiden työtä.
Taustojen kartoittaminen ja väärinkäytöksiin puuttuminen myös parantaa rehellisten yrittäjien toimintamahdollisuuksia.
– Mikään yritys tuskin haluaa jäädä kiinni siitä, että sen alihankkijat käyttävät pakkotyötä tai maksavat alipalkkaa, Lehto sanoo.
Sisäministeriön asettamaan ihmiskaupan torjumista selvittäneeseen työryhmään kuului lukuisia viranomaistahoja sekä kansalaisjärjestöjen ja työmarkkinajärjestöjen edustajia.
<style>table.taulukko#id5295290 { border-left-width: 1px; border-top-width: 1px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px;}table.taulukko#id5295290 th { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;}table.taulukko#id5295290 td { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;} th#id5295290_1 { width: 100%; } td#id5295290_1 { width: 100%; } </style><table class=”taulukko” style=” background-color: #ebebeb” id=”id5295290″ width=”100%” border=”1″ cellpadding=”5″ cellspacing=”1″>
Työryhmän esityksiä
- Ihmiskaupan torjumiseksi säädettävä oma lakinsa
- Valvontaa tehostettava
- Tarvitaan lisää tietoa suomalaisista työoloista ja -ehdoista ulkomaalaisille työntekijöille
- Selvitetään mahdollisuudet YK:n siirtolaissopimuksen ja ILO:n muuttavia työntekijöitä koskevan sopimuksen ratifiointiin
- Selvitetään mahdolllisuudet lisätä kansalaisjärjestöjen ja työmarkkinajärjestöjen toimintamahdollisuuksia ihmiskaupan kitkemiseksi ja uhrien suojelemiseksi
- Ihmiskaupan uhreja auttavien järjestöjen rahoitus turvataan.