Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työpaikkaväkivalta kohdistuu e…

ILOn kansainvälisen naistenpäivän juliste

Uutinen

Työpaikkaväkivalta kohdistuu erityisesti naisiin

Naiset kohtaavat työssään väkivaltaa lähes kaksi kertaa miehiä yleisemmin.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan viime vuonna uhkailua ja väkivaltaa koki työpaikalla tai työtehtävissä Suomessa 4,4 prosenttia naisista. Miehillä vastaava luku oli 2,5 prosenttia.

Seija VirtaNaisvaltaisilla palvelualoilla väkivallan aiheuttaja on useimmiten asiakas. Palvelualojen ammattiliiton PAMin työympäristöasiantuntija Seija Virta kertoo, että asiakasväkivaltaa on pyritty ehkäisemään muun muassa kirjaamalla työehtosopimuksiin lainsäädäntöä tiukemmat velvoitteet väkivallan ennaltaehkäisemisestä.

– Kaupan, kiinteistöpalvelualan sekä matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan työehtosopimuksiin on kirjattu, että väkivallan uhka on huomioitava työvoiman mitoituksessa ja työvuorosuunnittelussa. Työntekijöiden työpisteet on suunniteltava turvallisiksi ja työntekijöille on annettava riittävä opastus käytössä oleviin turva- ja hälytysjärjestelmiin, Seija Virta listaa.

Sisäasianministeriön yritysturvallisuusstrategiassa esitetään toimenpiteitä työssä kohdatun väkivallan ja sen uhan vähentämiseksi. Toimenpiteiksi on esitetty mm. lähestymiskiellon tyyppistä ratkaisua yritysten asiakkaille, poliisin ja kauppakeskusten yhteistyön lisäämistä ja laittoman uhkauksen saattamista virallisen syyttäjän alaiseksi rikokseksi.

– Strategian toimenpide-esitykset ovat erittäin kannatettavia. PAM pyrkii osallistumaan sisäasiainministeriön valmistelutyöhön niiltä osin, kun asia koskee palvelualojen työtä, Seija Virta kertoo.

Tänään 8. maaliskuuta vietetään kansainvälistä naisten päivää. Päivän teema on tänä vuonna naisiin kohdistuva väkivalta.