Työpaikan alkoholiongelmiin on puututtava ajoissa
Työpaikoilla alkoholi on usein vaiettu aihe tai vitsien ja leikinlaskun kohde. Alkoholiasioista pitäisi kuitenkin keskustella asiallisesti ja avoimesti, jotta löydettäisiin juuri omalle työpaikalle sopivat alkoholihaittojen ehkäisykeinot.
Työ ja terveys Suomessa -tutkimuksen mukaan työssäkäyvistä miehistä noin puolet ja naisista joka viides on alkoholin riskikuluttajia. Riskikulutuksella tarkoitetaan sellaista alkoholinkäyttöä, joka aiheuttaa terveydellisiä riskejä. Suomessa alkoholi onkin työikäisen väestön suurin kuolinsyy.
Runsas alkoholin käyttö lisää myös sairauspoissaoloja. Se liittyy osatekijänä tai pahentavana tekijänä noin 60 erilaiseen sairauteen ja vammaan sekä monenlaisiin työntekoa haittaaviin oireisiin: korkeaan verenpaineeseen, unihäiriöihin, vatsavaivoihin, keskittymisvaikeuksiin jne.
– Alkoholiongelmaan puututaan meillä aivan liian myöhään. Hoitoonohjaus osataan, ehkäisevää päihdetyötä sen sijaan ei, sanoo Työterveyslaitoksen tutkija Leena Hirvonen.
Hirvonen koordinoi hanketta, jossa kehitetään menetelmiä alkoholihaittojen ehkäisyyn työpaikoilla ja työterveyshuolloissa. Keskustelujen lisäksi työpaikoille tarvitaan Hirvosen mielestä lisää tietoa, koulutusta ja perehdytystä.
– Alkoholihaittojen ennaltaehkäisyä voi edistää esimerkiksi työpaikan yhteisellä tipattomalla tammikuulla tai kannustamalla työntekijöitä pitämään juomapäiväkirjaa, ehdottaa Leena Hirvonen.
Hyvä apuväline alkoholiongelmien ehkäisyssä on työpaikan päihdeohjelma. Ohjelmassa kuvataan ehkäisevää päihdetyötä ja hoitoonohjausta koskevat tavoitteet, pelisäännöt, asiasisällöt, toimenpiteet ja vastuut. Aloitteen päihdeohjelman laatimisesta tai päivittämisestä voi tehdä kuka tahansa yksittäinen työntekijä tai henkilöstön edustaja. Apua ja välineitä päihdeohjelmien tekoon löytyy mm. Työelämän alkoholiohjelman Huugon nettipalvelun työkalupakista.