Työnteko kesäkuumalla edellyttää lisätaukoja
Lämpötilojen viimein kohottua kesäisiin lukemiin nousee taas esille kysymys työpaikan sopivasta lämpötilasta. Työsuojelupiireihin ja palvelualan työntekijäliittoihin tulee joka kesä yhteydenottoja kuumuuden uuvuttamilta työntekijöiltä, jotka penäävät pelisääntöjä työpaikan lämpöolosuhteisiin.
Ongelma koskee erityisesti ulkotyötä auringonpaahteessa tekeviä, mutta monesti myös sisällä uurastavia, ellei työpaikan ilmastointi ole asianmukaisessa kunnossa. Kuumuudesta kärsivät usein esimerkiksi ravitsemusalalla keittiöissä työskentelevät, kuljetusalan työntekijät sekä myynti- ja toimistotyöntekijät.
Miksi kuumuus on riski terveydelle ja turvallisuudelle?
Työ kuumassa koetaan yleisesti epämiellyttäväksi: työviihtyvyys ja työmotivaatio heikkenevät, ja keskittyminen on vaikeaa, kun vireystila laskee. Kova kuumuus kuormittaa elimistöä sekä vaikuttaa haitallisesti fyysiseen ja henkiseen suorituskykyyn. Virheet lisääntyvät ja tuottavuus laskee.
Ilman suojatoimia kuumassa työskentelystä saattaa seurata lämpökouristuksia, lämpöpyörtyminen ja jopa lämpöhalvaus. Äkillisiin lämpösairauksiin liittyvä sekavuus ja tajuttomuus voivat aiheuttaa tapaturman.
Lainsäädännössä ei asterajoja
Työturvallisuuslainsäädännössä edellytetään vain yleisellä tasolla, että työpaikan ilmanvaihdon tulee olla riittävän tehokas ja tarkoituksenmukainen. Lämpötilojen osalta lainsäädännössä ei ole tarkempia asterajoja. Laissa on sen sijaan velvoitteita rajoittaa työntekijää altistumasta mm. lämpötilojen, kosteuden tai vedon aiheuttamille haitoille.
Lisäksi on olemassa yleisiä rakennusten rakentamisvaihetta koskevia suunnittelumääräyksiä, joissa on ilmoitettu sisälämpötilan ohjearvoksi kesäkaudella 23 astetta.
Myös työpaikkojen turvallisuus- ja terveysvaatimuksista annetussa valtioneuvoston asetuksessa on lämpöhaittoihin liittyvä velvoite suojata ikkunat ja lasiseinät siten, että työntekijä välttyy liialliselta paahteelta sisätiloissa.
Säännöksistä ei siis kuitenkaan löydy tarkkoja ohjeita tai määräyksiä mahdolliseen ongelmatilanteeseen. Miten kuumuudesta kärsivän työntekijän siis tulisi menetellä?
Työsuojelupiirien nettisivuilla lämpötilasuosituksia
Työolosuhteita valvovat työsuojeluviranomaiset. Asiaan liittyvien epäkohtien korjaamiseksi työsuojelupiirit ovat jo vuosikausia eritelleet nettisivuillaan erityyppisten töiden suotavia lämpöolosuhteita. Tutkimustietoon perustuvien ohjearvojen mukaan kevyen istumatyön lämpötilasuositus on 21&#;821125 ºC, keskiraskaan työn 17–21 ºC ja raskaan työn 12–17 ºC. Suositeltava ilmankosteus työpaikalla olisi 30–70 prosenttia.
Käytännössä ohjearvot ylittynevät hellekausina reilustikin, ellei ilmanvaihdosta ole huolehdittu työpaikalla. Työnantajan tulisikin huolehtia teknisin lisätoimin siitä, että lämpötila työpaikalla pysyy alle 28 asteen. Jos sisälämpötila ylittää 28 asteen, työaikaa on lyhennettävä, jotta työntekijät voivat pitää riittävästi taukoja.
Taukoja ja juotavaa tarpeeksi usein
Käytännössä ohjeena on, että jos lämpötila työpaikalla on 28–33 ºC, työrupeaman tulisi olla kerrallaan korkeintaan 50 minuuttia, ja yli 33 ºC lämpötiloissa saisi tehdä työtä enintään 45 minuuttia kerrallaan. Kuumalla ilmalla taukoja tulisi siis pitää 10–15 minuuttia tunnissa.
Ulkotöissä vaatimuksia väljentävät toki mahdolliset tuuliolosuhteet, jotka toimivat luonnonmukaisena viilennysmekanismina – toisaalta taas auringonpaiste lisää kuumuuden tunnetta entisestään ja on myös iholle haitallista.
Jokainen työntekijä voi itse vähentää lämpörasitusta valitsemalla työhön sopivan kevyen ja väljän vaatetuksen. Lisäksi on ensiarvoisen tärkeää juoda tarpeeksi – vaikka ei janottaisikaan – ja huolehtia elimistön suolatasapainosta syömällä suolaisia välipaloja. Nestettä tulisi juoda kolmesta neljään kertaa tunnissa 1–2 desilitraa kerrallaan.
Lyhyissä kuumalle altistumisissa pelkkä vesi on riittävä nestevajeen korvaaja. Jos kuumassa on työskenneltävä pitkään, suositellaan sokeroituja marjamehuja tai energiaa ja suoloja sisältäviä urheilujuomia. Jos nestevajetta ei korvata, sisäelinten lämpötila nousee ja elimistön kuivuminen kuormittaa verenkiertoa.
Ellei kuumuusongelma tunnu työpaikalla selviävän järkevästi keskustellen, kannattaa ottaa yhteyttä työpaikan luottamusmieheen tai työsuojeluvaltuutettuun. Valvontaviranomainen löytyy oman alueen työsuojelupiiristä. Pidetään yhdessä huolta, että kesä on mukavaa aikaa myös töissä oleville!
Artikkeli on julkaistu Keskisuomalaisessa 26.7.2008
Lähteet: työsuojelupiirit ja työterveyslaitos